U povodu Dana nezavisnosti
34

Odata počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva

FENA
U ime Vlade Kantona Sarajevo ministar privrede Emir Hrenovica odao je danas počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva s učenicima i nastavnim osobljem Kampusa "Perzijsko-bosanskog koledža" iz Ilijaša, te predstavnicima Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godina.

Položeno je cvijeće na spomen obilježje na Trgu djece Sarajeva i održan historijski čas za oko 400 učenika predškolske ustanove "Behar", Osnovne škole "Đulistan" i "Perzijsko-bosanskog koledža", što su organizirali predstavnici ovih obrazovanih ustanova povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Alija Hodžić, otac djevojčice koja je ubijena tokom opsade Sarajeva, obratio se okupljenoj djeci i kazao da su svojim dolaskom ovdje duboko ganuli srca roditelja čija su djeca poginula, kao i da ga raduje to da se istina o dešavanjima u opkoljenom Sarajevu prenosi na mlađe generacije, jer je važno da se ona pamte i ne zaboravljaju.

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti danas je u organizaciji navedenih škola održan i tradicionalni "Defile slobode" učenika kroz Sarajevo, te je položeno cvijeće na šehidskom mezarju "Kovači".

Ministar Hrenovica je u ime Vlade KS i premijera Suada Zeljkovića zahvalio na ovom činu nastavnom osoblju i učencima, te je poručio kako je ponosan na mlade jer obilježavaju Dan nezavisnosti, ali i ne zaboravljaju najmlađe žrtve ovog grada, saopćeno je iz Press službe KS.