BiH
12

Odata počast svim stradalim civilima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji

Klix.ba
Delegacija Inicijative "Jer me se tiče" posjetila je Podgoricu te položila cvijeće na Spomenik svim civilnim žrtvama ratova na prostorima bivše Jugoslavije 1991 - 2001.

Delegacija je minutom šutnje odala počast svim civilima koji su stradali u ratovima koji su, nažalost, obilježili zadnju dekadu XX i početak XXI vijeka. Jednostavna kamena ploča, postavljena u širem centru Podgorice, prvi je i zasad jedini spomenik koji podsjeća na stradanja civila na ovim prostorima, a simbolično je otvoren 11. 7. 2011. godine, na dan genocida u Srebrenici.

"Neshvatljivo je da je prvi i jedini spomenik koji podsjeća na stradanja svih civila zapravo otvoren u državi koja jedina nije imala ratna dejstva na svojoj teritoriji. Suosjećanje sa žrtvama svih vjera, nacija, socijalnih i ostalih statusa, zajednička je i sveta dužnost svih nas, a pogotovo građana i građanki Bosne i Hercegovine koji su najdirektnije i najteže bili pogođeni ratom. Naše zalaganje za konačnu pravdu i pravo na sjećanje će se nastaviti konkretnim akcijama u BiH ali i širom Balkana", saopšteno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

Inicijativa "Jer me se tiče" je "grassroots" inicijativa, koju ne finansiraju donatori ili bilo koje interesne skupine, te nema stalan izvor prihoda izuzev dobrovoljnih narodnih priloga. Više o Inicijativi možete saznati na njihovom Facebook profilu.