Rođendan Armije RBiH
0

Odata počast šehidima i poginulim borcima na Kovačima

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Delegacije Ministarstva odbrane BiH, Oružanih snaga BiH, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, boračkih udruženja te mnogobrojna rodbina i prijatelji, odali su počast šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH i položili cvijeće na mezarju Kovači, u povodu obilježavanja 19. godišnjice od osnivanja Armije RBiH i šeste godišnjice Drugog pješadijskog (Rendžerskog) puka OSBiH.

Cvijeće su položili ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo, premijer FBiH Nermin Nikšić, predsjednik SDA Sulejman Tihić i drugi.

"Ovo je dan kada se sjećamo onih koji su položili živote za BiH, ali i dan kada gledamo u budućnost. Na nama je da izgradimo državu BiH na onim idealima za koje su se oni borili", izjavio je potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje, počast šehidima i poginulim odala je i delegacije Vlade FBiH s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu.

"Svjesni smo kroz kakve trenutke danas prolazi BiH, naša država i domovina za koju su pripadnici Armije Republike BiH dali živote. Osjećanja su pomiješana. Ponosan sam što uprkos svemu imamo državu BiH i sjetan sam zbog ovih ljudi. Na nama je da izgradimo BiH koju će svi njeni građani doživljavati kao svoju", rekao je premijer Nikšić.

Delegacije su položile cvijeće i odale počast i prvom predsjedniku Republike BiH Aliji Izetbegoviću.

U toku dana, bit će odata počast šehidima i poginulim borcima na mezarju "Ali-pašina džamija" te na mezarju i groblju "Lav".

Centralna svečanost obilježavanja 19. rođendana Armije Republike BiH i šeste godišnjice od osnivanja Drugog pješadijskog puka OSBiH bit će upriličena sutra, 15. aprila, u zeničkoj kasarni "Sedme muslimanske brigade".