BiH
28

Odata počast Seadu Bejtoviću: Bio je blag čovjek, genijalac i glumac dječijeg duha

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Veliki broj osoba iz svijeta filma, pozorišta i umjetnosti došao je u Pozorište mladih Sarajevo kako bi se oprostio od velikog bh. glumca Seada Bejtovića koji je preminuo u 73. godini nakon duge i teške bolesti.

Ta bolest nije ga omela u njegovoj ljubavi prema glumi i pozorištu u kojem je radio do posljednjeg daha. O njegovoj glumačkoj veličini govore brojne nagrade, a brojne osobe koje su došle da mu odaju počast, svih generacija, govore o tome koliko je Bejtović bio velik čovjek. Na sceni su se smjenjivale njegove kolege i prijatelji koji su drhtavim glasom govorili o njemu kao čovjeku koji je prije svega bio zaljubljen i pozorište i nesebično dijelio tajne dobre glume s mladim, ali i starijim kolegama.

Dramski prvak Pozorišta mladih Nermin Tulić oprostio se emotivno od svog prijatelja koji ga je i doveo na "daske koje život znače" i uveo u svijet glume. Prisjetio se prvih predstava, proslava nagrada, kritika, životnih događaja i svega onoga što su decenijama dijelili.

"Neću govoriti o tebi kao glumci jer toliko nagrada koje si dobio na festivalima govore o tebi, toliko kritika koje su napisane govore o tebi. Bio si sjajan partner, znao si iz svog partnera izvući sve. Ponekad smo poslije proba bježali od tebe jer nismo mogli više razgovarati o ulozi i predstavi. Siguran sam da su oni koji su više bježali pravili lošije uloge. Bilo je sjajno igrati s tobom. Bio si blag čovjek. Siguran sam da tamo, negdje, u boljem svijetu ili na drugoj obali, u nekom pozorištu nastavit ćeš igrati i biti prvak", rekao je Tulić.

Dugogodišnja Bejtovićeva kolegica Suada Ahmetašević imala je tu čast da godinama radi s njim u Pozorištu mladih. Poznavala ga je skoro 54 godine.

"Sejo je za mene bio genijalac. Igrajući na dramskoj sceni, oživljavajući lutke u lutkarskim predstavama dajući glas likovima iz crtanih filmova, u tv i radio dramama, igranim filmovima, uvijek je bio savršen. Znao je pjevati, svirati, plesati... Nikada nije tračario. Poslije proba i predstava savjetovao je što starije, što mlađe kolege. Pričao je o poslu, svojoj porodici i putovanjima. Svi smo na tom putu gdje nas čeka dva metra zemlje. Neki će ostaviti luksuzne automobile, vikendice, vile, novac, a Sejo Bejtović će ostaviti najveće bogatstvo - svoja djela, predivnu porodicu, ženu koja je uvijek stajala pored njega čvrsto i radovala se njegovim uspjesima, Suada i Unu koji su rasli pored nas i ostavit će mnogo prijatelja", kazala je Ahmetašević.

Mlada glumica Alma Merunka istakla je u emotivnom govoru u ime mladog kolektiva pozorišta kako je to bio veliki mentor koji ih je naučio kako glumac prije svega mora biti drug, što je on njima i bio.

"Za tebe nisu postojale prepreke i ništa ti nije bilo teško i onda kada se nisi snalazio ti to nisi krio. Kada smo jednom radili predstavu i požalili se tebi 'Dragi Sejo, mi ovo ništa ne kontamo', ti si rekao 'Ne kontam ni ja. Samo radim ono što mi reditelj kaže'. To je ono što smo voljeli kod tebe, tvoju iskrenost da, kada se ne snalazimo, nastavimo dalje i da u tome postoji neka draž" , rekla je Merunka.

Poznati reditelj Dino Mustafić prisjetio se nekih zanimljivih trenutaka nasmijavši sve prisutne duhovitošću koju je Bejtović imao.

"Pamtit ću ga po dva detalja u životu koja oslikavaju njegovu zaigranost, skoro dječiju. Prvi put kada je osjetio da ima neke srčane tegobe, a to nije htio da iko zna i vidi na sceni, radili smo predstavu 'Spašeni za dlaku' i vidim da on ostaje bez daha, kao da ga boli. Ja kažem 'Jesi ti dobro?', a on kaže 'Jesam, idemo dalje'. I opet ponovimo tu scenu jer je insistirao na ponavljanju scena i ja ga opet isto pitam, on kaže da je 'ok'. Popnem se na scenu i kažem 'Sejo, da ti malo ne lažeš?', a on kaže 'Malo'. Druga epizoda je bila na probama predstave 'Familija'. Tu je bila jedna scena u kojoj svi spavaju u kući. I kreće scena, neko hrče, i ja im kažem 'Molim vas nemojte hrkati, nema potrebe'. Ponovimo scenu, a ono opet neko hrče. Ja kažem 'Pa nemojte zezati, nemojte raditi to'. Treći put vidim ja da je vrag odnio šalu, popnem se na scenu i priđem dežurnim zezantima Naci Diklić i Admiru Glamočaku, a oni mi očima išarete prema Seji. Priđem ja i kažem 'Pa Sejo, ti hrčeš, što hrčeš?', kaže on 'Pa nisam te čuo, spavam", prisjetio se.

Glumica Halima Mušić imala je tu privilegiju da decenijama bude Bejtovićeva partnerica u brojnim predstavama i da utjelovljuju brojne likove.

"Vjerujem da mogu i imam pravo da za našeg Malicnog, našeg Seju, Bejta, kako sam voljela da ga zovem, kažem da je bio dobro i časno ljudsko biće, zaljubljeno od djetinjstva u teatar, dobar suprug i nježan otac, dobar i izuzetno radin glumac. Bio je uporan, realan, radoznao, spreman da uvijek isproba nešto novo i nauči, tvrdoglav, nepopustljiv u prijateljskom ubjeđivanju, dobrohotan i srčan na sceni s mladim glumcima, produhovljen i intelektualan", kazala je Mušić plačući.

Na kraju se od Bejtovića oprostio Mario Drmać, direktor Pozorišta mladih Sarajevo.

"Na dan moje prve predstave kolege su mi rekle da je došao Malecki na premijeru. Ja nisam znao o kome je riječ pa su mi rekli da je to Sead Bejtović, a ja sam im rekao 'A znam, Mačak Džingis-Kan'. Tako smo se i upoznali 1997. godine kroz analizu predstave i onda smo pričali sat i po o Mačku Džingis-Kanu. O njemu smo najviše pričali. One je fascinantan za mene i presladak kao mačak. Gluma je za njega bila prostor u kojem se osjeća slobodno i zaista nema riječi kojima bih opisao sreću i radost koju sam dijelio s njim na ovoj sceni i van nje. Nikad mi nisi završio priču o Mačku Džingis-Kanu, ali neki drugi put kad se budemo sreli na nekoj tvojoj zvijezdi", rekao je Drmać.

Dženaza Seadu Bejtoviću i ukop bit će održani na Gradskom groblju Bare u 13:30 sati.