BiH
6

Odata počast i položeno cvijeće za ubijene građane u ulici Hamdije Kreševljakovića

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Od granate ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama, u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka), 29. novembra 1993. godine poginulo je sedam naših sugrađana, a četvoro teže i lakše ranjeno.

Tim povodom danas su porodice i prijatelji, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar položili cvijeće na spomen obilježju u ovoj ulici i odali počast nevino ubijenim građanima.

U ime Općine Centar cvijeće je položio Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića.

"Ovo je dan sjećanja na strašan zločin koji se dogodio u centru grada i ovo je samo jedan od stotinu organiziranih, terorističkih napada na nevine građane Sarajeva. Opet je govorilo oružje protiv ljudskog srca. Mi koji smo svjedoci svakodnevnih događaja u periodu opsade Sarajeva i vremena agresije na Bosnu i Hercegovinu razumijemo osjećanja, bol i tugu svih porodica nastradalih građana", istakao je Resić.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo naglasio je da ovo nažalost nije bio jedini put da su građani Sarajeva nastojeći da prežive bili ubijani.

"Danas smo se okupili da se sjetimo sedam stradalih građana Sarajeva kako bi im odali počast i sačuvali ih od zaborava. Mi ne možemo reći da su oni poginuli, oni su kao i mnogi drugi ljudi, djeca i žene koji su išli po hljeb i vodu ubijeni i to na brutalan način. Prošle su 22 godine a mnogi nisu odgovarali za ove zločine jer proces sporo napreduje. Postavlja se pitanje zbog čega i zašto su to uradili, kakvi su to ljudi koji su ubijali naše nevine sugrađane", kazao je Fišo. Tog kobnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.