BiH
0

Odabrano idejno rješenje za izgradnju kružnog toka na Šipu

Klix.ba
U prostorijama Javnog preduzeća "Ceste Federacije BiH" u petak 18. marta 2016. godine održan je novi zajednički sastanak predstavnika ovog javnog preduzeća, Kantona Sarajevo i Općine Centar. Ovom prilikom, prezentovana su četiri idejna rješenja za izgradnju kružnog toka na Šipu, od čega su prihvaćena dva rješenja kao tehnički zadovoljavajuća koja će smanjiti jutarnje i poslijepodnevne gužve na raskrsnici ulica Alipašina i Branilaca Šipa.

U prvom idejnom rješenju predviđeno je oko 600 metara nove trase Alipašine ulice, izgradnja dva kružna toka na Šipu i Barama, te povezivanje nove saobraćajnice sa ulicama Jukićeva i Branilaca Šipa, u skladu sa glavnim projektom buduće Prve transverzale. Za realizaciju ovog ponuđenog rješenja, prema prvim procjenama, potrebno je oko 2,7 miliona KM bez PDV-a i troškova eksproprijacije zemljišta.

Drugo ponuđeno idejno rješenje se od prvog razlikuje jedino u tome što nema planiran drugi kružni tok na Barama, koji bi se gradio u okviru izgradnje Prve transverzale. Druga varijanta je prema procjenama jeftinija za oko 300.000 KM.

Nakon prezentacije idejnih rješenja predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika Dževada Bećirevića, ponovili su stav Općine Centar da se ovim projektom želi postići adekvatno i trajno rješenje problema saobraćaja na ovom području, što podrazumijeva i priključenje Jukićeve i Branilaca Šipa na novu saobraćajnicu, te smanjenje saobraćajnih gužvi.

Na sastanku je dogovoreno da će u rebalansu budžeta Općine Centar, u aprilu ove godine, biti planirana finansijska sredstva između 30.000 i 40.000 KM za izradu projektne dokumentacije odnosno za idejni i glavni projekat, te da će načelnik Bećirević pokrenuti proceduru za izmjenu regulacionih planova za ovo područje. Obaveza Kantona Sarajevo je provođenje procedure rješavanja imovinsko-pravnih odnosa duž nove saobraćajnice, dok će JP Ceste Federacije BiH, kao nosilac realizacije ovog projekta, također rebalansom budžeta, tražiti izdvajanje finansijskih sredstava za realizaciju projekta izgradnje kružnog toka na Šipu, koji bi mogao biti realizovan u fazama, što najviše zavisi od priliva finansijskih sredstava.

Kako je planirano do kraja ove godine trebaju biti završeni idejni i glavni projekat nakon čega slijedi izdavanje građevinskih dozvola za početak izgradnje kružnog toka na Šipu. Sastanku su u ime JP "Ceste FBiH" prisustvovali v.d. direktor Ljubo Pravdić i njegovi saradnici Dedo Pjanić, Anis Bašić i Senad Smajlović, Kemal Ademović, zastupnik u Skupštini KS, te Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.