UNDP
0

Odabrano 15 općina za "Jačanje lokalne demokratije II"

FENA
Bijeljina
Bijeljina
Kao nastavak uspješnih aktivnosti realiziranih u sklopu projekta "Jačanje lokalne demokracije/demokratije – LOD", UNDP je, uz finansijsku podršku Evropske unije, pokrenuo novu fazu aktivnosti pod nazivom "Jačanje lokalne demokracije/demokratije II - LOD II".

Cilj projekta je doprinijeti demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim općinama/opštinama i uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te iznalaženju finansijskih mehanizama kako bi se unaprijedilo pružanje usluga organizacija civilnog društva.

Pripremne aktivnosti na projektu su sprovedene krajem 2010. godine, a rok za prijave na osnovu javnog poziva je bio 7. februar 2011. godine, do kada su se prijavile 42 općine/opštine.

Nakon provjere i ocjene prijava, Projektni odbor LOD II, koji čine predstavnici Ministarstva pravde BiH, Delegacije Evropske unije u BiH i UNDP-a, odabrao je 15 općina/opština za učešće.

Izabrane su općine/opštine: Bijeljina, Prijedor, Derventa, Srebrenik, Foča, Tešanj, Grad Sarajevo, Trebinje, Gradiška, Tuzla, Jablanica, Zavidovići, Ključ, Zvornik i Ljubuški.

Odabrane partnerske općine/opštine će u narednom periodu raditi na jačanju odnosa s civilnim sektorom, što će u sprovođenju projektnih aktivnosti uključivati razvoj kapaciteta općina/opština za jačanje saradnje sa OCD i poziv organizacijama civilnog društva za dostavljanje projekatnih prijedloga, koji će omogućiti sprovođenje lokalnih razvojnih strategija.

Fokus saradnje s organizacijama civilnog društva je na projektima socijalnog uključivanja, dok tematska područja uključuju pitanja poput, smanjenja siromaštva, ravnopravnosti spolova, ljudskih prava, zaštite okoliša te prava manjinskih grupa.

Projekt Jačanje lokalne demokratije/demokracije II - LOD II finansira Evropska unija, iznosom od 1.500.000 EUR, a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz UNDP-ja.