BiH
20

Odabrani ovogodišnji dobitnici nagrade "Duško Kondor" za građansku hrabrost

FENA
Svečana Akademija dodjele nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti bit će upriličena u 6. marta u sarajevskoj Vijećnici.

Dobitnici ovogodišnje nagrade Duško Kondor za građansku hrabrost i za afirmaciju građanske hrabrosti, koje je odabrala Međunarodna komisija nevladine organizacije "Gariwo", su Đoko Stevanović, Zoran Pusić, Senija Sena Karamehić, Rašid Palić i Latinka Perović.

Đoki Stevanoviću iz Gornjih Dubravica kod Brčkog nagrada se dodjeljuje posthumno, jer je iskazao građansku hrabrost svjesno žrtvujući život radi svojih principa i time poručio svima da je i smrt bolja od života čija pravila uspostavlja fašizam.

Zoran Pusić dobitnik je nagrade zato što posljednjih 25 godina svojom borbom za ljudska prava kontinuirano dokazuje da se fašisti mogu pobjediti upornošću i neustrašivošću.

Iako svjesna rizika kojima se izlaže, dobitnica nagrade Senija Sena Karamehić iskazivala je građansku hrabrost i u ratu i u poslijeratnom periodu i time sačuvala i svoje lično i dostojanstvo svoje profesije.

Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost dodjeljuje se Rašidu Paliću zato što, iako godinama sa cijelom porodicom trpi žestoke posljedice mobinga u SIPA-i (Državnoj agenciji za istrage i zaštitu), ne odustaje od borbe za pravdu i istinu, čime postaje simbol otpora zloupotrebi moći i vlasti.

Latinki Perović nagrada se dodjeljuje jer gotovo 50 godina kontinuirano daje primjer novim generacijama kako se može, bez obzira na cijenu, učestvovati u demokratizaciji, modernizaciji i liberalizaciji političkog promišljanja stvarnosti u Jugoslaviji, a zatim u Srbiji, kao jedan od najvećih kritičara srpskog nacionalizma, pogotovo Slobodana Miloševića i njegovog režima, saopćila je NVO “Gariwo“ Sarajevo, koja je dio međunarodne mreže Gardens of the Righteous Worldwide.