Edin Ramić
0

'Od Vijeća naroda RS-a žele napraviti Narodnu skupštinu'

FENA
Šef Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Edin Ramić izjavio je danas da je očigledno da se kontrolom Vijeća naroda RS-a od strane jedne stranke pokušava od te institucije da napravi neka druga Narodna skupština u kojoj bi se vodila stranačka, a ne nacionalna priča.

„To za nas predstavlja pokušaj ukidanja Vijeća naroda RS-a i ne doprinosi međunacionalnim odnosima koji su teško uspostavljeni poslije rata“, kazao je Ramić.

On ističe da je Vijeće naroda RS-a nametnuto odlukom viskog predstavnika u BiH, koji je krajni tumač svih problema u njegovom funkcioniranju i kao takav se treba očitovati i u vezi s novonastalom situacijom.

Ramić podsjeća i na primjedbe koje Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ima u vezi s poslovnikom Ustvnog suda RS-a koji, kaže, postavlja Vijeća naroda RS-a kao nebitan faktor u ustavopravnom sistmu RS-a, jer se sve odluke zapravo rješevaju preglasavanjem sudija u Ustavnom sudu RS-a.

"Sada kada je taj problem evidentiran i kada je na putu rješevanja pokušava se napraviti problem u funkcioniranju samog Vijeća naroda, a to je da se sjednice održavaju i bez predstavnika jednog kluba što može biti pogubno u narednom periodu“, upozorio je Ramić.

On je ipak izrazio nadu da će se ovaj problem prevazići.

Kolegijum Vijeća naroda RS ni danas nije zakazao sjednicu Vijeća naroda RS-a, koja nije održana od jula mjeseca.

Klub Bošnjaka je izrazio spremnost da se zakaže sjednica Vijeća naroda RS-a na kojoj bi se razmatrala samo inicijativa o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa na Strategiju razvoja lokalne uprave i samouprave RS od 2009-2015. godine.

Međutim, to nije prihvaćeno od strane članova predstavnika iz reda srpskog i hrvatskog naroda, koji smatraju da bi Vijeće naroda RS-a trebalo da razmatra četiri inicijative o pokretenju vitalnog nacionalnog interesa, koliko ih je pokrenuto do sada.