BiH
0

Od sutra podnošenje zahtjeva za britansku vizu samo putem interneta

FENA
Od 15. maja 2007. jedini način predavanja zahtjeva za sve kategorije britanskih viza bit će putem interneta.

Predavanje zahtjeva putem interneta na web adresi www.visa4uk.fco.gov.uk omogućava da klijent ponudi sve potrebne informacije i rezerviše termin za predaju zahtjeva, saopćeno je iz britanske ambasade u BiH.

Osnovne prednosti ovog procesa su da se zahtjev može podnijeti bilo gdje (uključujući i Veliku Britaniju, od sponzora) i dovoljno je samo imati internet konekciju.

Više nema potrebe za štampanjem dugih obrazaca i njihovim ispunjavanjem ručno, istovremeno se kreira e-mail potvrda i jedinstveni referentni broj vize, te sistem postupno vodi podnosioca zahtjeva kroz cijeli proces i osigurava da se svaka rubrika popuni prije nego se pređe na sljedeću rubriku. Samo po sebi to ubrzava proces jer osoblje viza odjeljenja neće morati da upozorava na nedostajuće ili netačne detalje.

Podnošenje zahtjeva za vizu po novom internet sistemu čine tri jednostavne faze. Prva faza je podnošenje zahtjeva: jednostavan internet obrazac omogućava podnositelju zahtjeva da navede sve potrebne detalje. Nakon podnošenja zahtjeva e-mailom se podnositelju šalje potvrda i referentni broj za nastavak procesa.

Nakon što je internet obrazac podnesen, dobija se mogućnost zakazivanja termina za posjetu viza sekciji u vrijeme i na dan kad podnosiocu to odgovara. Nakon toga slijedi dolazak u Ambasadu u zakazano vrijeme: podnosilac zahtjeva treba da dođe u Ambasadu na zakazani termin s ispunjenim, odštampanim i potpisanim internet zahtjevom za vizu, odštampanom potvrdom o zakazanom terminu i dodatnim dokumentima. Nakon plaćanja takse i elektronskog davanja otisaka prstiju, zahtjev će biti razmotren i odluka biti saopćena podnosiocu zahtjeva.

Nakon 15. maja 2007. bez termina zakazanog tokom podnošenja zahtjeva za vizu putem interneta niko neće moći biti primljen u viza odjeljenje Ambasade.