BiH
0

Od sutra nove cijene karata u ŽFBIH, na proljeće talgo vozovi

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Željeznice Federacije BiH od sutra će početi da primjenjuju novi cjenovnik i red vožnje.

Portparol Željeznica FBiH Samir Kadrić rekao je da u decembru nastupa liberalizacija cijena u željezničkom saobraćaju kod svih željezničkih kompanija u Evropi, tako da Željeznice FBiH očekuju da od Međunarodne željezničke unije dobiju nove usaglašene cijene kako bi i one mogle usaglasiti svoje cijene sa njima.

    ''Usaglašavanje cijena znači da će na određenim relacijama karte biti skuplje, dok će za neke druge relacije biti jeftinije i to se odnosi na domaći i međunarodni saobraćaj'', dodao je Kadrić.

    On je najavio da se novi vozovi, talgo i elektromotorni, na šinama u FBiH očekuju početkom proljeća, piše  ''Oslobođenje''.

    ''Elektromotorni voz će saobraćati na domaćim linijama i trenutno se pripremaju šine za ovaj voz, prije svega, na dionici prema jugu BiH", rekao je Kadrić. 

   Prema njegovim riječima, trenutno se na međunarodnim linijama mijenjaju lokomotive različitih željezničkih kompanija što nepotrebno produžava vrijeme putovanja.

"Iz tog razloga sada se vode pregovori da se ne mijenjaju posade u međunarodnom saobraćaju kada u funkciju budu pušteni talgo vozovi koji će saobraćati na linijama za Beč, Budimpeštu i Beograd'', naglasio je Kadrić.