BiH
0

Od stand-by aranžmana ništa do septembra

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Pomoćnik federalnog ministara finansija Emir Silajdžić potvrdio je Feni da nakon neuspjelih pregovora s MMF-om u Beču od dogovorenog stand-by aranžmana vrijednog 1,2 milijarde eura s tom finansijskom institucijom nema ništa do septembra, kada bi ponovno mogli započeti pregovori.

Silajdžić je naveo da su pregovori u Beču bili jako teški i mučni, dodavši da Svjetska banka nije ni bila prisutna jer nije htjela ni da razgovara budući da je za njih, kako je kazao, potpisani dokument svetinja.

-Mi smo ovdje izgleda naučili da se igramo, konstatirao je Silajdžić navodeći da je stand-by aranžman odbijen u paketu za Federaciju BiH, Republiku Srpsku i BiH u cjelini.

Pomoćnik ministra ističe da Federacija BiH mora ući ponovno u rebalans budžeta, budući da će do kraja godine nedostajati 460 miliona KM prihoda - na nivou FBiH, kantona, općina i tri vanbudžetska fonda.

-Da smo uspjeli dobiti stand-by aranžman mi bismo taj nedostatak sredstava doveli u ravnotežu i ova sredstva koja su nam trebala biti namijenjena mogli smo iskoristiti da taj manjak prihoda kompenziramo, naveo je Siljadžić.

On je podvukao da je moguće ponovno se vratiti na početak pregovora s MMF-om uz uvjet da se vrati sporni član 4. interventnog zakona – kojim se, sukladno potpisanom dogovoru, za 10 posto smanjuju i sredstva za boračke populacije.

Bez obzira na propale pregovore, FBiH će, naveo je, ići u rebalans budžeta što također podrazumijeva smanjenje plaća, socijalnih davanja, ostale javne potrošnje, nabavke sredstava, otplate unutarnjeg duga itd.

Sljedeći korak, najavio je Siljadžić, jeste donošenje odluke o redukciji potrošnje u narednih 45 dana i u tom periodu donošenje rebalansa budžeta FBiH koji će biti umanjen za 170 miliona KM.

-Mi smo upozoravali da nam je MMF pružio ruku da nam pomogne. Sada moramo ići dalje bez te pomoći. I sredstva koja smo planirali za vraćanje uzetog komercijalnog kredita trebalo su da budu vraćena iz aranžmana s MMF-om, kao i 300 miliona KM koliko nedostaje kantonima, izjavio je pomoćnik federalnog ministra finansija, navodeći još jednom da bi se pregovori s MMF-om tek u septembru mogli vratiti, ali opet samo na početnu poziciju.