BiH
0

Od septembra program BHTV1 cjelodnevno

Klix.ba
Javni televizijski servis Bosne i Hercegovine od septembra počinje sa emitiranjem cjelodnevnog programa putem kanala BHTV1.

Na javnoj press konferenciji predstavljen je i dvanaestočlani programski tim koji će u narednih pet mjeseci osigurati uspostavljanje svih programskih segmenata BHTV1, nakon čega će putem javnog konkursa biti izabrano novo rukovodstvo ovog kanala.

"Sspostava kanala BHTV1 predstavlja završnu fazu tranzicije javnih emitera u BiH", kazao je vođa projektnog tima za uspostavu BHTV1 kanala i dosadašnji direktor RTVFBiH Jasmin Duraković. Osnovni zadatak programskog tima je da razvije tv-kanal sa svim programskim segmentima, pri čemu će najveći dio dio posla podrazumijevati produkcija domaćeg programa.

Direktor RTRS Dragan Davidović kazao je kako ta kuća podržava projekat uspostave BHTV1 kanala "uz uslove da njegov krajnji produkt bude kvalitetan i da ne ugrozi identitet i vlasničku strukturu RTRS".

"Taj projekat mi posmatramo kao autoput sa tri trake kojim idemo ka istom cilju", dodao je Davidović, rekavši da će RTRS podržati u svim segmentima projekat, a naročino novcem pretplatnika iz tog entiteta, "ma koliko to malo bilo i vama i nama", dodao je direktor RTRS.

Direktor PBS Drago Marić je kao osnovni razlog za kašnjenje u pokretanju cjelodnevnog programa BHTV naveo tehničke poteškoće, koje će tokom ljeta biti prevaziđene uz opremu koja će biti nabavljena iz donacije Evropske komisije. Konkretno, putem frekvencije sadašnjeg FTV1 kanala, koji pokriva veći dio BiH, emitiraće se novi, BHTV1 kanal, dok će signal FTV2 biti znatno pojačan, te će se putem te frekvencije emitirati program FTV.