BiH
1

Od septembra 2004. godine u školu sa šest godina

Klix.ba
Prema pisanju Dnevnog avaza, osnovno obrazovanje će sa osam biti produženo na devet godina.

Prijedlogom okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, uspostavljaju se osnove za ukidanje paralelizama u obrazovnom sistemu BiH i primjena školskih programa susjednih država.

"Ovaj dokument temelji se na principima depolitiziranog obrazovanja i jednake mogućnosti visokokvalitetnog, modernog obrazovanja za sve. Cilj je prekinuti segregaciju i diskriminaciju u školama, što će potaći proces povratka izbjeglica." - rekao je Safet Halilović, ministar civilnih poslova, novinarima.

U Prijedlog su ugrađeni principi sadržani u međunarodnim konvencijama čija je potpisnica BiH, uz obavezno osnovno obrazovanje za sve, te uključivanje inkluzivnog obrazovanja za učenike s posebnim potrebama. Jezik i kultura svake značajnije nacionalne manjine u BiH bit će uključeni u obrazovni sistem.

"Formirat će se agencija koja će imati zadatak da izvrši ujednačavanje i standardizaciju nacionalne grupe predmeta. Također će se kroz predviđene mehanizme inspekcije i sankcija rješavati i pitanja primjene stranih školskih programa u BiH." - rekao je Halilović. Obavezno obrazovanje u našoj zemlji ne može trajati kraće od osam godina, a biti će besplatno za svu djecu od šeste do 18. godine života.

Do juna 2004. godine, nadležne obrazovne institucije u našoj zemlji moraju osigurati uslove za produžetak osnovnog obrazovanja sa osam na devet godina.