BiH
0

Od posljedica pušenja godišnje umre oko 4,5 miliona ljudi

SRNA
Foto: PA
Foto: PA
U svijetu danas puši oko 20 posto ljudi ili oko milijardu i 250 miliona stanovnika, a oko četiri i po miliona godišnje umre od direktnih posljedica pušenja, jer se prilikom sagorijevanja duhana stvara od četiri do sedam hiljada raznih štetnih produkata koji napadaju sve ćelije u ljudskom organizmu, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Nacionalni koordinator za kontrolu duhana Republike Srpske (RS) Darko Marković istakao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci povodom obilježavanja 31. januara - Dana borbe protiv pušenja da u RS puši oko 37 posto stanovnika, među kojima je više muškaraca nego žena.

On je poručio da je pušenje opasna navika koja izaziva razne tumore i druga oboljenja, ističući da je dokazano da je tumor pluća u 78 posto slučajeva uzrokovan pušenjem.  

Prema Markovićevim riječima, iako RS ima odličan set zakona koji se odnose na zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda u medijima, zabranu prodaje duhanskih proizvoda licima mlađima od 18 godina, te zabranu pušenja na javnim mjestima, oni se ne poštuju koliko bi trebalo. 

"Najefikasniji vid borbe protiv pušenja predstavljaju visoke cijene duhanskih proizvoda, tako da će u tom pravcu ići i naša dalja borba protiv pušenja, te izricanje visokih kazni onima koji ne poštuju zakone", dodao je Marković.

Predstavnica Instituta za zaštitu zdravlja RS Stela Stojisavljević istakla je da je u RS nakon donošenja zakona koji se odnose na zabranu reklamiranja duhanskih proizvoda u medijima, zabranu prodaje duhanskih proizvoda licima mlađima od 18 godina, te zabranu pušenja na javnim mjestima došlo do smanjenja prevalence pušenja.

"Alarmantan podatak da je u 2008. godini veliki procenat djece koji je počeo sa konzurmiranjem duhana prije navršene desete godine života ukazuje da naši programi moraju obuhvatiti najniže razrede osnovne škole", smatra Stojisavljević.
Ona je naglasila da izloženost duhanskom dumu, odnosno pasivno pušenje takođe predstavlja rizik po zdravlje izložene osobe nepušanja, posebno djece u razvoju i mlade.