BiH
0

Od početka krize Ukrajinu naspustilo dvoje državljana BiH

Anadolija
U Ukrajini nekoliko mjeseci traje ozbiljna politička kriza, ali i sve intenzivniji oružani sukobi između snaga sigurnosti Ukrajine i proruskih separatista zbog čega značajan broj stranih državljana napušta tu zemlju.

Tako je  zbog posljednjih dešavanja, Ukrajinu dosad napustilo dvoje državljanina Bosne i Hercegovine.

Savjetnik u Ambasadi BiH u Mađarskoj, koja pokriva i područje Ukrajine, Zvonimir Strujić, za Anadolu Agency je izjavio da se u Ukrajini, prema informacijama kojima raspolaže Ambasada, nalazi oko 30 bh. državljana.

“Iz istočnog dijela Ukrajine nije nam se niko od bh. državljana javljao. U cijeloj Ukrajini ima od 20 do 30 državljana BiH za koje mi znamo, mada ih možda ima i više”, kazao je savjetnik u Ambasadi BiH u Mađarskoj koja nerezidentno pokriva i Ukrajinu.

“Od početka krize u Ukrajini dva naša državljana, odnosno dva studenta iz BiH su napustili Ukrajinu. Nakon toga, nije bilo zahtjeva od naših državljana koji žele napustiti ovu zemlju”, kazao je Strujić.

Ističe kako Ambasada BiH u Mađarskoj detaljno prati dešavanja u Ukrajini kako bi pomogla svim građanima BiH koji se nalaze u toj zemlji.

“Mi pratimo situaciju na terenu i spremni smo pomoći svakom državljaninu Bosne i Hercegovine koji nam se obrati i zatraži konzularnu i diplomatsku pomoć”, rekao je savjetnik u Ambasadi BiH u Mađarskoj.