BiH
0

Od osteoporoze oboljelo oko 160.000 ljudi

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Procjenjuje se da je u BiH trenutno 160.000 lica oboljelih od osteoporoze, izjavila je danas načelnik Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Kliničkom centru Banjaluka Snježana Popović-Pejčić.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze, Pejčićeva je novinarima u Banjaluci danas izjavila da je riječ o tihoj bolesti koja počinje podmuklo i bez simptoma, te da se najčešće otkriva kada se desi prelom kosti.

"Podaci govore da u prvoj godini, nakon, recimo, preloma kuka, 25 odsto pacijenata umire od posljedica osteoporotičnog preloma, a samim tim ova bolest nosi i ekonomski teret za društvo", potvrdila je Pejčićeva.

Ona je istakla da je neophodno započeti prevenciju ove bolesti još od djetinjstva i adolescencije - kada se stvara najveći dio koštane mase.

Prema njenim riječima, faktori rizika za osteoporozu su pušenje, konzumiranje alkohola, fizička neaktivnost, neadekvatna ishrana i ishrana siromašna kalcijumom i vitaminom D.

Pejčićeva je podsjetila da se osteoporoza najčešće javlja kod žena poslije menopauze, dok se senilna osteoporoza javlja i kod muškaraca i žena poslije 75 godina.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv osteooporoze, u amfiteatru Kliničkog centra Banjaluka održan je stručni skup pod motom "Ustani i učini nešto za svoje kosti".
Osteoporoza je progresivna metabolička bolest, koju karakteriše smanjenje mineralne gustine kostiju,  što  izaziva   smanjenja  njihove   čvrstine,  povećanja fragilnosti i povećanje   rizika za nastanak preloma.  Najugroženiji su kičmeni pršljenovi i butna kost.