Još dva dana povremene kiše
0

Od nedjelje u BiH stiže pravo proljeće

Piše: T. S.
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dok se u Rimu, Los Angelesu, Londonu i Johannesburgu očekuje najtopliji vikend u godini, u Bosni i Hercegovini kišni talas će se zadržati do nedjelje, saznajemo iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda naše zemlje. Nakon toga slijedi nam dugoočekivano proljeće.

U naredna dva dana u Bosni i Hercegovini će biti pretežno oblačno. Danas se očekuje i kiša u većem dijelu zemlje, a kratkotrajnih pljuskova će biti i tokom vikenda. Međutim, početku pravog proljeća se možemo nadati već od nedjelje.

"U nedjelju tokom dana se očekuje lijepo vrijeme, te stabilizacija vremena. Lijepo vrijeme se može očekivati u toku sedam do osam dana, pa se lijepo vrijeme može očekivati i za praznike", kazao je za Sarajevo-x.com klimatolog Željko Majstorović.

S obzirom da nam slijedi lijepo vrijeme, s temperaturama koje su svakako iznad uobičajenog prosjeka za ovo doba godine, već polako možete pripremati ljetnu odjeću, a kapute i čizme odložiti u ormare.

Biometeorološka prognoza za vikend nije najpovoljnija. Tegobe će osjetiti hronični bolesnici i meteoropate, a tmurno vrijeme, uz povremene padavine, kod osoba sa psiho smetnjama može uzrokovati reakcije u vidu glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije i nesanice. No, s dolaskom lijepog vremena i biometeorološka prognoza bit će mnogo povoljnija.

Inače, u Londonu, Los Angelesu, Rimu i Johannesburgu se očekuje najtopliji vikend u godini. Temperatura u Londonu iznosit će 22 stepena Celzijusa, kao i u ostatku Velike Britanije, gdje će se temperature kretati od 18 do 22 stepena.

U Johannesburgu se očekuje temperatura od 14 stepeni, u Rimu 20, a u Los Angelesu 21 stepen.