FBiH
0

Od jula registrovano ukupno 13 oboljelih od svinjske gripe

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Epidemiološka situacija u pogledu oboljevanja od pandemijske gripe A (H1N1) u FBiH još je stabilna, konstatirano je danas na sastanku Koordinacionog stručnog tima Federalnog ministarstva zdravstva za praćenje pandemijske gripe A (H1N1).

Od pojave prvog slučaja oboljenja od nove gripe virusom tipa A(H1N1) 5. jula, pa do danas u FBiH ukupno je registrovano 13 oboljelih, od kojih šest ženskih i sedam muških osoba.

Većina slučajeva oboljevanja od nove gripe je importovana (uvezena), a samo u jednom slučaju je na području FBiH registrovan slučaj interhumanoga prenosa oboljenja.

U svim slučajevima se radilo o blagim oblicima oboljenja i svima je nakon medicinske obrade preporučeno kućno liječenje.

Njihovo opšte zdravstveno stanje je dobro i oporavak je dobro protekao.

Shodno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dalje se ne uvode restrikcije prometa roba i putnika, ali s obzirom na daljnji porast broja oboljelih od gripe A(H1N1), Koordinaciono stručno tijelo preporučuje svim osobama koje će putovati u narednom periodu, kao i školskim ekskurzijama, da se striktno pridržavaju mjera opšte i lične higijene.

Te mjere podrazumjevaju - često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, posebno nakon kihanja, kašljanja (može i brisanje alkoholnim rastvorom), respiratornu higijenu (zaklanjanje usta, nosa kod kihanja i kašljanja – najbolje jednokratnom maramicom koju je potrebno propisno odložiti, izbjegavanje bliskog kontakta sa oboljelima koji imaju povišenu temperaturu i kašlju i izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru sa velikim brojem ljudi.

Usto, neophodno je provjetravanje prostorija što je često efikasnija mjera od dezinfekcije vazduha, redovito čišćenje i pranje površina u okruženju u kojem se boravi, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, jer se i tako može širiti virus.

Svi putnici koji u roku od sedam dana po povratku iz zemalja gdje je registrovan veći broj oboljelih dobiju simptome respiratorne bolesti slične gripi (povišena tjelesna temperature, kašalj, otežano disanje, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor) trebaju se obratiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

Koordinaciono stručno tijelo će i dalje intenzivno pratiti situaciju i u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije poduzimati potrebne mjere, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.