Dobre vijesti
0

Od jula presađivanje organa u Banjoj Luci

SRNA
Klinički centar Banja Luka
Klinički centar Banja Luka
Prva transplantacija organa u Kliničkom centru Banja Luka mogla bi da bude obavljena već u julu, do kada bi trebalo da se završi edukacija ljekara i nabavi potrebna oprema, najavio je direktor za medicinske poslove i upravljanje sistemom kvaliteta menadžmenta u KC-u Nenad Prodanović.

Prema njegovim riječima, u dosadašnjim pripremama za transplantaciju organa završena je edukacija većeg broja učesnika tima, otvorena je "Ambulanta za transplantirane bolesnike" u kojoj se prati zdravstveno stanje i liječi 65 bolesnika, a planirana je dodatna edukacija hirurških timova za vađenje i ugradnju organa.

"Planirana je nabavka dva kompleta hirurškog seta instrumenata za transplantaciju, kao i adaptacija dijela hirurške intenzivne njege za posthirurški tretman bolesnika", rekao  je Prodanović.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, prošle godine je troje pacijenata upućeno u inostranstvo na transplantaciju gdje se u dva slučaja radilo o presađivanju jetre, a jednom bubrega, dok su u 2008. godini u inostranstvu urađene dvije transplantacije bubrega i po jedna jetre i srca.

Pacijentima iz RS koji idu na transplantaciju organa u inostranstvo Fond plaća 30 posto troškova.