BiH
27

Od iduće sezone gondolom do skijališta na Jahorini

FENA
Jahorina
Jahorina
Izgradnja gondole Pale - Jahorina bit će nastavljena na proljeće. Za projekt je osigurano više od polovine sredstava, a ukoliko se osiguraju sva sredstva možemo u ovoj građevinskoj sezoni pustiti gonodolu u promet, odnosno za sljedeću zimsku sezonu - kazao je Agenciji Fena Veljko Golijanin, direktor i vlasnik firme "Majnex" s Pala, koja je izvođač radova.

Vrijednost projekta je 15 miliona eura.

Do sada je u cijelosti probijena i prokrčena trasa gondole i izgrađen je veliki dio prilaznih puteva za postavljanje stubova i kasnije održavanje gondole na izuzetno nepristupačnim terenima od polazne stanice gondole do Jahorine, u dužini od 10 km.

"Već smo u pregovorima s Vladom RS-a, jer je jednim dijelom Vlada RS-a zainteresirana da učestvuje u finansiranju, a jednim dijelom će učestovati italijanska kompanija "Lajtner". U finansiranju će učestovati firma "Majnex" većinskim dijelom, odnosno 60 posto", kazao je Golijanin.

Na ulazu u buduću gondolu radi se parking za 35 autobusa i 500 putničkih vozila.

"Za parking smo oformili plato veličine jednog stadiona.Time ćemo riješiti vitalni problem planine, a to su saobraćajni kolapsi", kazao je Golijanin dodavši da su napravljena i proširenja uzdužne saobraćajnice.

Savremenom gondolom, kakva se može vidjeti u vodećim evropskim turističkim destinacijama, do Jahorine će se stizati za petnaestak minuta. Putnici će, kaže Golijanin, finom atraktivnom vožnjom doći do skijališta.

U planu je i saobraćajna povezanost grada Sarajeva i Jahorine, tako što će autobusi kružiti iz Sarajeva do gondole non-stop.

Golijanin objašnjava da je cijeli projekt "prekopiran" iz velikih skijaških centara Austrije i Italije te da nije samo za zimsku nego i za ljetnu sezonu, što uključuje i izletište Ravnu planinu.

Predsjednik Skupštine općine Pale Miroslav Brčkalo kazao je Agenciji Fena da lokalna zajednica i građani Pala daju punu podršku projektu izgradnje savremene gondole "Jahorina express", koja će povezati Pale i bh. olimpijsku planinu Jahorinu.

Projekt gondole ima izuzetan ekološki značaj jer će rasteretiti Jahorinu od velikog broja automobila i autobusa i obogatiti njenu turističku ponudu.

Na trasi gondole od Pala do Jahorina bit će 40 stubova, 18 do međustanice na Ravnoj planini, i još 22 do vrha.

Polazna stanica je udaljena 700 metara od magistralnog puta Sarajevo - Pale - Prača, na nadmorskoj visini od 920 metara.

Razdaljina do međustanice iznosi 3.100 metara i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.411 metara na Ravnoj planini. Udaljenost do vrha iznosi još 3.502 metra s nadmorskom visinom od 1.581 metra, a izlazi iznad Hotela "Bord" na Jahorini, što značajno doprinosi direktnoj povezanosti skijaša sa stazom te pješaka s ulicom.

Ukupna visinska razlika je 661,10 metara, a ukupna dužina trase je 6.602 metara.

Kapacitet jedne kabine je osam putnika, što omogućava prijevoz njih 2.000 tokom samo jednog sata.

Realizacijom projekta dat će se i značajan doprinos u zaštiti čovjekove okoline. Prijevoz gondolom po pravilu je osnovni vid prijevoza za najpoznatije turističke centre širom svijeta, koji najveću pažnju posvećuju ekološki čistom okruženju.

Projekt gondole Jahorina Express je 2011. godine dobio nagradu za Evropski ekološki poslovni projekt godine Bosne i Hercegovine od EPUBiH.