Unsko-sanski kanton
0

Od gripe oboljelo 511 ljudi

SRNA
Na području Unsko-sanskog kantona (USK) od početka godine registrovano je 511 oboljelih od gripe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo USK.

Evidentan je porast oboljelih u proteklih sedam dana, kada je registrovano više od 400 oboljelih od gripe, te 12 sa netipičnom upalom pluća, koja se takođe prati u okviru aktivnog nadozora nad gripom.

Na infektivnom odjeljenju kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću hospitalizovana su četiri pacijenta sa težim oblikom, za koje se sumnja da su zaraženi virusom nove gripe H1N1 i trenutno su van životne opasnosti.

Uzorci njihovog brisa poslati su na analizu u Klinički centar Sarajevo.

Direktor Zavoda za javno zdrastvo USK Jasmina Cepić kaže da nema razloga za paniku, ali treba biti oprezan kako bi se izbjeglo oboljevanje od gripe, odnosno izbjegavati skupove i boraviti u provjetrenim prostorijama. 

"I najlakši oblik gripe zahtijeva mirovanje, kućnu samoizolaciju, unos dovoljnih količina tečnosti, lako probavljive hrane i vitamina uz adekvatnu terapiju", rekla je Cepićeva.

On je dodala da za vakcinisanjem kao efektivnim vidom prevencije ove godine građani nisu pokazali veliki interes, iako su vakcine stigle na vrijeme i u dovoljnim količinama.
Uz kvalitetan ljekarski kadar u Kantonalnoj bolnici kažu kako trenutno raposlažu sa dovoljnim količinama lijekova, kako antivirusnih, tako i antibiotika neophodnih za liječenje oboljelih.