BiH
1.2k

Od granate do otmice: Dan kada su se goloruki građani Sarajeva suprostavili JNA

Piše: S. H.
Hrabri građani Sarajeva 02. maja 1992. godine počeli su otvorenu bitku za svoj grad. Jugoslovenska narodna armija (JNA) zajedno sa srpskim paravojnim formacijama 02. maja pokušala je zauzeti ključne institucije u gradu i uspostaviti kontrolu. Međutim, građani Sarajeva to nisu dozvolili.

JNA je tog dana pored zgrade Predsjedništva pokušala zauzeti i zgradu Skupštine BiH i Općine Centar. Ipak, samoorganizovani građani, sa oskudnim i improviziranim naoružanjem stali su u odbranu svog grada. Tako su građani okupljeni u Teritorijalnu odbranu BiH uz podršku Specijalne jedinice MUP-a herojskim podvizima uspjeli sačuvati ključne institucije BiH, nedozvolivši neprijatelju sprovođenje njihovih planova.

Ključne borbe vodile su se između 10 i 15 sati, kada je grad ostao bez struje, vode, telefonskih veza a jedna od najupečatljivijih scena su zapaljeni tramvaji na Skenderiji.

Tog dana zapaljena je i zgrada glavne Pošte u Sarajevu, a tenkovi JNA bili su krenuli prema Predsjedništvu i Skupštini. Važnu ulogu tada su imali i specijalci kojima je rukovodio Dragan Vikić, zatim rezervni sastav policije, pripadnici Patriotske lige i mnogi drugi.

I kada se činilo da ne može gore, došla je vijest da je tadašnji predsjednik R BiH Alija Izetbegović uhapšen na sarajevskom aerodromu, kada su ga priveli pripadnici JNA, predvođeni generalom Vojislavom Đurđevcem. Izetbegović se tada vraćao s pregovora u Lisabonu. Sa sarajevskog aerodroma odveden je u Lukavicu, kada se slučajno saznalo za informaciju da je Izetbegović uhapšen, a pregovori o njegovom oslobađanju vođeni su direktno preko tadašnje televizije Sarajevo.

Izetbegović je razmijenjen 3. maja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.