BiH
11

Od danas kontrole biciklista i motociklista u RS-u

SRNA
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas počinje preventivnu akciju kontrole vozača bicikla, mopeda i motocikla, koja ima za cilj smanjenje broja i posljedica saobraćajnih nezgoda ovih učesnika u saobraćaju.

Akcija "Bezbjedno sa motociklima, mopedima i biciklima u saobraćaju" plod je saradnje Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske, Ministarstva saobraćaja i veza, te Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, a trajat će do 20. maja ove godine.

U okviru ove akcije policijski službenici će kontrolisati ove učesnike u saobraćaju, a radnici AMS-a će vozačima dijeliti letke u kojem su navedeni uslovi za upravljanje ovim prevoznim sredstvima i najčešće greške koje vozači prave i zbog kojih stradaju u saobraćaju.

U toku 2011. godine na putevima Republike Srpske poginulo je 12 vozača motocikla i osam vozača mopeda. Teške tjelesne povrede zadobilo je 50 vozača motocikla i 22 vozača mopeda, dok je lake tjelesne povrede zadobilo 69 vozača motocikla i 66 vozača mopeda.

U prva četiri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj su u saobraćaju smrtno stradala tri biciklista i jedan motociklist. Teško je povrijeđeno po pet motociklista, vozača mopeda i biciklista, a lakše 14 motociklista, devet vozača mopeda i 13 biciklista, saopšteno je iz kabineta direktora Policije Republike Srpske.