BiH
7

Od danas blokirane sve isplate iz budžeta BPK, čeka se odluka Ustavnog suda ili političko rješenje!

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
BPK Goražde našao se u nezavidnoj finansijskoj situaciji jer su nakon što je istekla Odluka o privremenom finansiranju kantona za prva tri mjeseca, počev od 1. aprila blokirane sve isplate iz budžeta BPK Goražde, osim onih koje se odnose na otplatu vanjskog duga.

Razlog je blokada budžeta mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa koju su prije nekoliko dana na godišnjoj sjednici Skupštine BPK Goražde pokrenuli poslanici Edim Fejzić (Stranka dijaspore) iz hrvatskog i Daliborka Milović (Liberalna stranka) iz srpskog naroda. Kantonalnoj vladi svezane su ruke pa je inicirala sastanak Kolegija Skupštine u proširenom sastavu kako bi razmatrili aktuelnu situaciju.

Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde kaže kako će u narednom periodu biti potrebno stalno zasjedanje kolegija u cilju rješenja problema.

"Danas su razmotrene i mogućnosti oko eventualnog potpisivanja budžeta koji je usvojen na sjednici Skupštine, ali iz razloga što je na isti izjavljen vitalni nacionalni interes on ne može stupiti na snagu. Bilo je prijedloga da se ide korak dalje da se taj budžet potpiše, objavi u Službenim novinama i da se krene sa implementacijom, međutim i tu smo se složili da je to kršenje samog Ustava i zakona i da to nije rješenje", ističe Obuća.

Obuća podsjeća da je Kanton bio u sličnoj situaciji 2012. godine, kada pred Ustavnim sudom nije postojalo Vijeće za vitalni nacionalni interes, odnosno organ koji je ocjenjivao da li se radi o povredi vitalnog nacionalnog interesa ili ne.

"Mi smo se zakleli, položili zakletvu da nećemo kršiti Ustav i zakon. Mislim da niko nema pravo to tražiti od bilo koga. SDA je preuzela odgovornost da je pozicija u BPK Goražde i da je neko ko je dobio najviše glasova birača u BPK i mi ćemo to u svakom slučaju imati na umu kada budemo predložili rješenje ovog problema", najavila je Obuća.

Emir Oković, premijer BPK Goražde smatra da se riješenje problema prevashodno mora donijeti na nivou Skupštine i Kantona.

"Veoma je bitno da Ustav kantona gledamo u jednom širem kontekstu. Postoji obaveza i odgovornost da se nađe prohodnost i od strane Vlade BPK koja je inicirala današnji sastanak kako bi se prevazišla novonastala situacija, a sve u cilju funkcionisanja sistema i ostvarivanja Ustava kantona, koji je zasigurno jedan najveći pravni akt. Ja još jednom kažem da je Budžet BPK, budžet svih građana i svako lice koje ima prebivalište u kantonu može biti korisnik sredstava budžeta, na osnovu onih programa i sistema utrošaka koje je Vlada u saglasnosti sa Skupštinom usvojila", ističe Oković.

Zaključak je da Ministarstvo finansija zajedno sa Federalnim ministarstvom finansija pokuša naći zakonski osnov i mišljenje o prijelaznom rješenju u situaciji dok je pred Ustavnim sudom F BiH u proceduri odluka o vitalnom nacionalnom interesu.

U pozadini blokade budžeta je žestok sukob donedavnih partnera političke grupacije G6 Eseda Radeljaša i Daliborke Milović, pokušaji da se rekonstruiše vlast izbacivanjem G6 i Eseda Radeljaša iz vladajuće koalicije što se dalo naslutiti i iz nedavnih pregovora koje je počela a nije dovršila SDA koja predvodi većinu u Skupštini kantona.

U BPK Goražde svi očekuju sljedeći politički potez ili kompromis koji bi trebao raspetljati usložnjenu finansijsku situaciju u ovom kantonu. Ukoliko se to ne desi, „Nek nam je Bog na pomoći“, rečenica je koju ovih dana u Goraždu prečesto koriste.