BIHAMK
0

Od četvrtka navečer na snazi zimski uvjeti za vožnju

FENA
U četvrtak u 20 sati proglašeni su zimski uvjeti za vožnju na području Federacije Bosne i Hercegovine, te se ovisno o stanju na putevima, donose mjere o zabrani kretanja teretnih vozila i šlepera, kao i o uptrebi zimske opreme.

Prohodnost puteva u BiH je otežana, ali saobraća se bez vanrednih ograničenja i dužih zastoja. Ugaženog snijega po kolovozu je 2-5 cm, a evidentirana je i poledice na planinskim prijevojima, mostovima i prilazima tunelima.

Vozačima se savjetuje maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uvjetima na putu te se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na većini planinskih prijevoja upotreba lanaca za teretna vozila i šlepere su obavezni. U nižim krajevima mjestimčno ima ugaženog snijega, a zimska oprema je zakonski obavezna.

Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta u Jošanici (Vogošćanska petlja), saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog radova u tunelu "Vranduk 2" (M-17 Zenica-Nemila), saobraćaj se kroz tunel odvija usporeno jednom trakom naizmjenično.

Sanacioni radovi u tunelima i povremene obustave saobraćaja aktuelne su na putnim pravcima M-18 Miljevina-Brod na Drini (Miljevina), Gacko-Tjentište (tunela Vratar 1,2 i 3) i M-19 Drinjača-Zvornik (tuneli Zvornik 1 i 2).

Na graničnim prijelazima zadržavanja pri prelasku granice nisu zabilježena, saopćeno je iz BIHAMK-a.