UIO BiH
0

Od akciza prikupljeno više od 800 miliona KM

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za prvih osam mjeseci ove godine prikupila 801,6 miliona KM na osnovu akciza, dok je u istom prošlogodišnjem periodu prikupljeno 743,3 miliona KM, izjavio je danas portparol Uprave Ratko Kovačević.

On je rekao da je na osnovu sadašnjih pokazatelja vidljivo da će biti ispunjenja, pa čak i premašena očekivanja od novog Zakona o akcizama u smislu fiskalnih efekata, jer je prilikom kreiranja tog zakona rečeno da će on donijeti oko 300 miliona KM.

Kovačević je rekao novinarima u Banjaluci da je od stupanja Zakona o akcizama do sada prikupljeno oko 31 miliona KM od putarina.

On je podsjetio da se putarine, prema novom Zakonu o akcizama, naplaćuju u iznosu od 10 feninga po litru, a da se sredstva prikupljaju na posebnom podračunu koji ima namjenu izgradnje modernih saobraćajnica.

Podsjetivši da, prema zakonskim rješenjima, Upravni odbor UIO treba da donese odluku o raspodjeli tih prihoda po entitetima, Kovačević je naglasio da je formirana radna grupa koja priprema rješenje.

Prema njegovim riječima, ukupni prikupljeni prihodi od indirektnih poreza u prvih osam mjeseci ove godine su za 12,5 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine.

On je dodao da se to iskuljučivo odnosi na gubitak prihoda od carina usljed stupanja na snagu trgovinskog dijela sporazuma sa EU koji definiše ukidanje 90 odsto carina na robu koja ima porjeklo iz zemalja EU.
Kovačević je rekao da je po osnovu carina u posmatranom periodu naplaćeno 229 miliona KM, a u istom periodu prošle godine 448 miliona KM.

Na pad prihoda, rekao je  Kovačević, uticalo je i smanjenje uvoza u BiH usljed ekonomske krize, koji je u prvih osam mjeseci ove godine iznosio 7,8 milijardi KM, a u istom periodu prošle godine 10,6 milijardi KM.

U prvih osam mjeseci ove godine izvoz je iznosio 3,6 milijardi KM, a u istom periodu prošle godine 4,6 milijardi KM, dodao je Kovačević.