BiH
0

Od 7. marta registracija za akciju "Šetnja za život 2009."

FENA
Registracijom sudionika ispred Katedrale, u Sarajevu će 7. marta zvanično početi akcija nazvana "Šetnja za život 2009." koja ima za cilj prikupljanje novca da bi se zadovoljile neke od potreba koje imaju osobe oboljele od raka dojke te za edukaciju i specijaliziranu obuku medicinskog osoblja.

Bit će predstavljena i zvanična pjesma "Šetnje za život 2009.".

To je partnerski projekt Ministarstva zdravstva FBiH, Međunarodnog kluba žena u Sarajevu (IWCS), Ministarstva zdravstva KS-a i Avona, globalni zagovornik borbe protiv raka dojke.

Druga sarajevska "Šetnja za život 2009." bit će održana 5. aprila (polazak ispred Skenderije). Osim u Sarajevu, "Šetnja za život" ove godine će biti održana i u Banjoj Luci (7. juna) i Mostaru 13. septembra).

Registracija za tu akciju je deset KM, a sudionici dobijaju majicu s prigodnim natpisom. Građani će se za sarajevsku "Šetnju za život 2009". moći registrirati i u Mercatoru u Paromlinskoj, 21. 28. marta i 4. aprila, te u Uniticu 18. i 25. marta i 1. aprila. Registracije će se odvijati i u Robotu - Socijalno - 21. marta i 4. aprila, Shopping Centru TOM u Istočnom Sarajevu - 28. marta i ispred Katedrale 4. aprila, dok će 28. marta i 4. aprila mjesta za registraciju biti Vilsonovo šetalište i Vrelo Bosne.

Prošlogodišnjoj "Šetnji za život" pridružilo se više od 3.000 ljudi, a prikupljen je novac za kupovinu mamografa marke "siemens nova 1000" za Zavod u općini Novi Grad.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka, ali u isto vrijeme ima i najbolje prognoze za izlječenje ukoliko se dijagnosticira na vrijeme. Iako se najčešće javlja kod žena, muškarci također mogu biti pogođeni.

Osnovna poruka "Šetnje za život" jest da "Rano otkrivanje može spasiti život", a tom akcijom se javnost podstiče i da obrati pažnju na zdravstvena pitanja vezana za oboljenja dojke.

Stručnjaci smatraju da bi sve žene starije od 40 godina ili žene koje pripadaju visokorizičnim grupama (npr. one s historijom raka u porodici) trebalo da obave snimanje mamografom najmanje jednom u dvije godine.