BiH
116

Od 55 planinarskih vodiča u Sarajevu 23 su žene

FENA
Nakon uspješno završene obuke po standardima Međunarodne asocijacije za planinarstvo i penjanje (UIAA), 29 vodiča i pet instruktora iz Sarajeva dobili su licence o osposobljenosti da vode planinarske pohode i uspone.

Njima su sinoć na prigodnoj promociji, upriličenoj u povodu Dana Grada Sarajeva, uručene licence i značke.

Sada Stanica planinarskih vodiča Sarajevo i Planinarski savez Kantona Sarajevo imaju 55 licenciranih planinarskih vodiča, a među njima su 23 žene. Licence planinarskih instruktora su sinoć dobile alpinistice Hasna Smječanin, Emira Hukić i Dženita Merdan.

Polaznici su obuku kroz praktične vježbe tokom ljeta i zime imali na Bjelašnici, Trebeviću i Visočici. Instruktori su im bili Davor Ciganković, načelnik Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, Selver Ajrulahi, instruktor helikopterskog spašavanja i potpredsjednik Planinarskog saveza Kantona Sarajevo i dr. Vedad Herenda.

Licenca planinarskog vodiča ( A, B i D standarda) važi dvije godine, tokom kojih, vodič treba da ima određeni broj planinarskih pohoda, kako bi se valjanost licence produžila.

Tokom ljetnog tečaja (A standard) realizirana je obuka za vođenje po nižim i srednje visokim planinama sa savladavanjem blažih strmina. Ovaj nivo osposobljenosti podrazumijeva vođenje tzv. društvenih izleta tokom ljeta.

Zimsko planinarenje u snježnim i ledenim uvjetima i visokogorski usponi, prehrana i higijena u planinama zimi, lavine, ledenjaci, ledene pukotine, zaleđene strmine, korištenje oprema u snježnim i ledenim uvjetima, turno skijanje, oprema za zaštitu od lavine bili su sadržaj obuke za planinarskog vodiča B standarda.

Obuka za penjanje u stijeni (D standard) realizirana je uz korištenje opreme za osiguranje. Ovaj standard osposobljenosti uključuje vođenje po zahtjevnim planinarskim putevima.