Nejasna zakonska regulativa
0

Od 2010. studije samo po bolonjskom sistemu?

Sarajevo-x.com
Univerzitet u Sarajevu prošle godine na svečanoj ceremoniji promovirao je ukupno 7.135 diplomanata i magistranata, a među njima i 1.397 studenata prve generacije koja je školovanje završila po bolonjskom procesu.

Nakon promocije prve generacije bolonjaca, postavlja se pitanje kako će se riješiti status studenata koji još uvijek studiraju po starom sistemu i do kada ovi studenti moraju završtiti studije.

Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, kako je istaknuto u Ministarstvu civilnih poslova BiH, nije dao eksplicitan odgovor na to pitanje, niti se to u okolonostima stalne reforme obrazovanja može i precizno utvrditi.

Naime, najbolji odgovor daje Član 61. koji kaže da sa stupanjem na snagu ovog Zakona, postojeće visokoškolske ustanove dobivaju privremenu akreditaciju od nadležne institucije.

U privremenoj akreditaciji određuje se rok u kojem će se obaviti akreditacija svakog pojedinog programa koji se izučava na tim visokoškolskim ustanovama, a sve u skladu s kriterijima i procedurama za akreditaciju i standardima. Akreditacija visokoškolskih ustanova treba biti obavljena u periodu od najviše dvije godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

Univerziteti su dužni da završe posao oko akreditacije do 2010. godine, a ako student ne završi studij po starom načinu, onda će, logično je, biti prebačen na bolonjski princip studiranja, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Kako ističu u ovom ministarstvu, važan je i član 59. Okvirnog Zakona o visokom obrazovanju koji kaže da studenti upisani na dodiplomski i postdiplomski studij na dan stupanja na snagu ovog Zakona (15. august 2007.) imaju pravo završiti studij prema nastavnom programu i uvjetima koji su važili prilikom upisa u prvu godinu studija i steći odgovarajući stručni, odnosno naučni naziv prema propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovog Zakona.