BiH
0

Od 2004. godine na području NHK-a 102 osobe počinile samoubistvo

FENA
Po podacima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, u prošloj je godini na području tog kanotona 19 osoba počinilo je samoubojstvo, a u prvih mjesec dana ove godine već su dvije osobe mlađe životne dobi digle ruku na sebe.

U prošloj su godini najveći broj samoubojstva počinile osobe starije životne, i to muškarci između 60 i 80 godina. Dvije osobe koje su počinile samoubojstvo u ovoj godini, također su muškarci, a li mlade životne dobi.

U prošloj godini muškarci su se najčešće ubijali vješanjem ili iz vatrenog oružja, a žene su se najčešće trovale. Od 2004. godine do danas najveći broj samoubojstava dogodio se 2005. godine, čak 30.

Po riječima psihologa Branka Barišića, najveći broj osoba počini samoubojstvo zbog depresije. Samoubistvo se događaju i zbog poslijeratnog stanja, ekonomske situacije te vremenskih prilika. Naime, najmanje osoba ubije se ljeti, a najviše ih se na to odluči zimi, i to koncem toga godišnjeg doba, tvrdi psiholog Barišić.

Od 2004. godine do danas na području HNK-a samoubojstvo su izvršile 102 osobe, od toga 75 samoubojstva počinili su muškarci, a 27 žene. Najveći broj samoubojstva počinjen je vješanjem, zatim iz vatrenog oružja i utapanjem.

Inače, na svako izvršeno samoubojstvo dolazi po nekoliko pokušaja, a na svakog tko pokuša samoubojstvo dolaze još tri osobe koje o samoubojstvu razmišljaju ili ga planiraju, tvrdi Barišić.