BiH
6

Od 1986. u BiH registrovano 287 HIV pozitivnih osoba

Piše: A. B.
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, katedre za epidemiologiju medicinskih fakulteta u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru simbolično su održale javni čas pod nazivom "Pet do dvanaest".

Doc. dr. sc. Jelena Ravlija kazala je da je od 1986. godine, kada je zabilježen prvi slučaj HIV-a u BiH, pa do devetog mjeseca ove godine ukupno registrovano 287 HIV pozitivnih, od kojih je 125 osoba razvilo AIDS.

"Taj podatak u odnosu na zemlje u okruženju pokazuje da BiH ima nisku stopu obolijevanja. Istina, moramo napraviti obradu jer je ovo zemlja s izuzetno niskom stopom testiranih. Čak 30 posto osoba ne znaju da su HIV pozitivne upravo iz razloga što se ne testiraju", kazala je Ravlija.

Prema statistikama koje je prikazala Ravlija, ukupan broj osoba koje su umrle od AIDS-a u BiH je 64.

"Stopa preživljavanja inficiranih osoba duže od godinu dana 2003. godine bila je svega 25 posto. Sada ti pokazatelji govore da je stopa preživljavanja od 80 do 100 posto. Pravovremenim uspostavljanjem dijagnoze i korištenjem terapije koja je dostupna postigao se vrlo važan indikator za to vrijeme preživljavanja", dodala je Ravlija.

Primarijus doktor Zlatko Vučina objasnio je da je u BiH inficirano 7 osoba na 100 hiljada stanovnika, u Srbiji 29, u Hrvatskoj 27, a u Crnoj Gori 20 osoba na 100 hiljada stanovnika.

"Situacija je za sada zadovoljavajuća s tim da moramo biti na oprezu", kazao je Vučina.

Prema njegovim riječima, stanovnici BiH bi se trebali zamisliti što se tiče stigme diskriminacije kada su u pitanju osobe koje žive s HIV-om.

"Naša je nakana da se HIV ili AIDS ne dobiva, već se uzima, nažalost, izuzev djece koja to dobiju od zaražene majke. Ukoliko se osoba ponaša u skladu s pravilima nikada neće biti zaražena", dodao je Vučina.

Prema podacima koji su danas izneseni na Medicinskom fakultetu u Mostaru, prvi slučaj HIV-a prenesenog s majke na dijete zabilježen je 2006. godine. Majka je bila imigrantica. Dječak je danas dobro i redovno je pod kontrolom.

BiH spada u zemlje s najnižom stopom oboljelih od AIDS-a zahvaljujući, između ostalog, i rezultatima postignutim u okviru Projekta koji se realizovao uz podršku Globalnog Fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Tokom realizacije Projekta partneri su usmjerili aktivnosti na kreiranje održivog okruženja za HIV liječenje, prevenciju i njegu u Bosni i Hercegovini.

U periodu od 2006. do 2015. godine ukupno su u okviru Projekta obnovljena, opremljena i u funkciju stavljena 22 centra za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje (DPST), gdje su testirane 64.503 osobe, zatim je podržano 5 infektivnih klinika te 16 centara za detoksikaciju i pružanje pomoći.

Od 2006. godine za borbu protiv AIDS-a i tuberkuloze u BiH je uloženo blizu 37 miliona eura.