Evropska komisija
0

Od 175 uslova iz Evropskog partnerstva za BiH ispunjen samo jedan

SRNA
Od 175 uslova iz Evropskog partnerstva za BiH, domaće vlasti u potpunosti su realizovale samo proces vizne liberalizacije, dok su ostali ispunjeni samo polovično ili nisu ni počeli sa ispunjavanjem, podaci su Delegacije Evropske komisije u BiH.

Zora Stanić, portparol Delegacije, kaže da je ispunjavanje obaveza sporo, navodeći da je u drugoj polovini 2009. godine ispunjeno samo 38 odsto planiranog, pišu sutrašnje "Nezavisne novine".

Evropsko partnerstvo je ključan skup politika koje BiH mora izvršiti da bi postala članica EU, a podijeljeno je u pet oblasti koje se bave socijalnom politikom, antikorupcionim mjerama i vladavinom prava, poljoprivredom i ruralnim razvojem, energetikom i ekologijom, te uspostavljanjem obrazovnih standarda.

Sanel Huskić, predsjednik Alumni centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS), nevladine organizacije koja se bavi EU i obavezama BiH, kaže da političari u BiH u protekle četiri godine nisu uradili ništa u ispunjavanju obaveza iz Evropskog partnerstva.

"Postavlja se pitanje da li naši političari uopšte žele da mi uđemo u EU. Neke stvari su donesene, ali nije poenta donijeti zakon, nego da li to funkcioniše na terenu", rekao je Huskić.

On smatra da BiH može očekivati da ulazak u EU 2018. godine ukoliko u narednom periodu dođe "do apsolutnog zaokreta u politici prema EU od 180 stepeni".

"Ukoliko se Evropskom partnerstvu posvetimo polovično, ne punim kapacitetima, mogući datum bi bio 2023 - 2025. godina. A ako ovako nastavimo, nećemo ući nikad, i to su nam jasno poručili", dodao je Huskić.
Halid Genjac, predsjedavajući Komisije za evropske integracije parlamenta BiH, kaže da je zabrinjavajuće da je BiH ispunila tako malo obaveza iz Evropskog partnerstva.

"Ispunjavanje obaveza iz Evropskog partnerstva je jako, jako loše i to je nešto što nas stvarno treba brinuti. Razlozi su u tome što je u protekle četiri godine uništen trend dogovaranja i kompromisa koji smo imali ranije. Zbog toga sada imamo stagnaciju", kaže Genjac.

Mladen Ivanić, član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, evropske međudržavne organizacije koja se bavi ljudskim pravima, kaže da je sadašnja vladajuća garnitura u BiH pokazala da nije sposobna da riješi pitanje ispunjavanja tih obaveza, te da sve zavisi od garniture koja će biti na vlasti nakon izbora u BiH.