Nikola Špirić
0

Od 169 predviđenih aktivnosti, 64 realizirane

FENA
Prema analizi Polugodišnjeg pregleda realizacije aktivnosti iz Akcionog plana realizacije prioriteta iz dokumenta Evropsko partnerstvo sa BiH za period od 1. januara do 30. juna ove godine, od planiranih 169 mjera, u potpunosti su realizirane 64 mjere.

„Analizom polugodišnjeg pregleda došlo se do podataka da je od ukupno 169 predviđenih aktivnosti sa planiranim rokom izvršenja u periodu 1. januara do 30. juna ove godine u potpunosti realizovano 64, dok 105 aktivnosti nije realizovano“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić obraćajući se danas na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

To znači, dodao je on, da je 39 posto obaveza izvršeno u potpunosti.

Kazao je kako, na žalost, mora konstatovati da su obaveze iz ovog strateškog dokumenta uglavnom shvaćene na pogrešan način. Dodao je da dokument Evropskog partnerstva treba posmatrati kao glavni strateški pravac koji BiH vodi od statusa zemlje potencijalnog kandidata do zemlje kandidata za ulazak u EU.

„Nezadovoljavajuća realizacija obaveza vezana je isključivo za činjenicu da institucije ne žele da prihvate ovaj dokument kao zajedničko vlasništvo, kao prioritetni zadatak. Ovaj dokument ne predstavlja samo listu obaveza nego fokus svih naših aktivnosti kako bi na što konkretniji način, ispunjavanjem obaveza, poslali dobar signal administraciji u Briselu da je BiH ozbiljna u svojim namjerama da postane dio evropske porodice“, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Istaknuo je kako je vrijeme da svi zajedno promijenimo pristup prema navedenim obavezama.

Kad je u pitanju ispunjavanje obaveza koje se odnose na Privremeni sporazum/Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Špirić je kazao da je situacija mnogo bolja.

„Takva slika daje nam prostora za dodatni optimizam da je ipak moguće raditi predano na ispunjavanju obaveza ako za to postoji spremnost. Na osnovu informacija o realizaciji obaveza predviđenih za prvih šest mjeseci ove godine koje su dostavile nadležne institucije, može se zaključiti da je većina obaveza provedena u previđenom roku“, kazao je Špirić.

On je apelirao na poslanike i delegate da pomognu Bosni i Hercegovini na evropskom putu „i da danas iz Parlamentarne skupštine ode poruka svim institucijama u BiH da se od kraja godine moraju realizovati sve obaveze“.