Udruženje kuhara BiH
0

Očuvati tradicionalni bosanski meni

FENA
Prijemom u Svjetsku kuharsku organizaciju (WACS) Udruženje kuhara BiH postalo je zvanični reprezent bosanskohercegovačke kulinarske tradicije na svjetskim stolovima.

Osnivači Udruženja Nihad Mameledžija i Nermin Hodžić danas su na konfereniji za novinare u Sarajevu govorili o iskustvima s ovogodišnje konferencije WACS-a u januaru na kojoj je Udruženje zvanično primljeno u tu organizaciju koja okuplja članove iz 72 zemlje, odnosno oko deset miliona kuhara.

Na ovaj način, kako su istakli, otvara se mogućnost za učešće kuharskog državnog tima BiH na Kuharskoj olimpijadi, kao najprestižnijem takmičenju i paradi kuhara iz cijelog svijeta.

"Naš cilj je očuvati tradicionalni bosanski meni i uzdići gastronomiju na nivo koji zaslužuje BiH. Iako su naši zaštitni brendovi pita i ćevapi, trudimo se da svijetu pokažemo da znamo i više od toga" istakli su osnivači Udruženja kuhara.

Tokom 2010. Udruženje će nastojati animirati sve bh. kuhare da pristupe udruženju kako bi kvalitetno reprezentirali kuharstvo u BiH i takmičili se za državni tim.

Udruženje najavljuje i niz seminara i različite edukacijske programe te vlastitu "Školu kuhanja".

Udruženje kuhara BiH osnovano je 2007. godine s ciljem da reprezentira bh. kuhare i promovira gastronomske tradicije BiH.