BiH
0

Očuvanje zemljišta i vode je sigurnost naše budućnosti

FENA
Današnji dan, 17. juni, u svijetu se već duže vrijeme obilježava kao Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije odnosno borbe protiv širenja pustinja.

Sekretarijat Konvencije obilježava dan odgovarajućom porukom. Ove godine poruka glasi: „Očuvanje zemljišta i vode je sigurnost naše zajedničke budućnosti", a porukom se želi ukazati na ozbiljne i opasne prijetnje uzrokovane degradacijom tla i zemljišta, te sve izraženijim klimatskim promjenama, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

To dovodi do ugrožavanja i uništavanja života ljudi, biljaka i životinja, trajnog nestanka hrane i vode te zatiranja i nestajanja pojedinih ekosistema na planeti Zemlji. Situacije izazvane opustinjavanjem tla i opustošenjem okoliša neminovno dovode do masovnih migracija, stvaranja nove kategorije izbjeglica, takozvanih ekoloških izbjeglica, socijalnih nemira i ratnh sukoba, čemu svakodnevno svjedočimo. Trenutno se 24 miliona ljudi na planeti smatra ekološkim izbjeglicama, a ako se ovaj proces nastavi do 2050. godine može se taj broj popeti na 200 miliona.

Prema UN-ovim podacima dezertifikacija i suša uzrokuju 42 milijarde dolara godišnjih gubitaka u poljoprivrednoj proizvodnji, a od 1990. godine degradacijom tla gubi se godišnje najmanje šest miliona hektara proizvodnog zemljišta.

Sekretarijat konvencije predložio je da Bosna i Hercegovina bude domaćin regionalnog skupa zemalja centralne i istočne Evrope pogođenih dezertifikacijom, koji bi se trebao održati u Banjoj Luci od 29. do 31. jula ove godine.

Skup će biti prilika da se pokažu pravi efekti i moguće posljedice koje ova pojava uzrokuje, ali i može prouzročiti u regionu ako se za to dovoljno dobro ne pripremimo, naročito ako se uzmu u obzir klimatske promjene, koje su najvažniji okolinski problem današnjice.

Bosna i Hercegovina nema državno ministarstvo za zaštitu okoliša, ali ima Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, koje u jednom dijelu obavlja poslove i Ministarstva za okoliš BiH, posebno kada su u pitanju međunarodna okolinska saradnja, definiranje politike zaštite okoliša, osnovnih principa zaštite okoliša, te obavlja koordinacijske aktivnosti i harmonizaciju entitetskih planova i programa u oblasti zaštite okoline. Ovo ministarstvo trenutno radi na definiranju teksta zakona o zaštiti okoline kojim bi se stvorili uslovi za osnivanje Agencije za okoliš i vode na nivou BiH te tako ispunili kratkoročni prioriteti i obaveze u procesu približavanja BiH Evropskoj uniji.