BiH
0

Ocjena izvještavanja bh. medija o religijskim pitanjima

FENA
Mediji u Bosni i Hercegovini u izvještavanju o vjerskim zajednicama i temama slijede interese i afinitete svoje ciljne skupine, religije se prezentiraju uglavnom separativno uz zanemarivanje multireligijskog karaktera bh. društva i jaku dominaciju društveno-političkog konteksta, osnovni su zaključci studije o medijskoj prezentaciji vjerskih tema predstavljene danas u Sarajevu.

Riječ je o studiji posvećenoj medijskom praćenju vjerskih tema, crkava, vjerskih zajednica i autoriteta, svrstanoj u zbirku radova "Mediji i religija". Rađena je na osnovu monitoringa 12 štampanih i devet elektronskih medija. Zbirka nudi i tekstove pripadnika četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice u BiH u kojima iznose njihovu refleksiju o temi medija i religija.

Monitoring medija trajao je od 15. decembra prošle do 10. januara ove godine te tokom marta, a analizom sadržaja obuhvaćene su dnevne novine u BiH, ali i one iz Srbije i Hrvatske čije su teme posvećene BiH. Također, praćen je rad i sedmičnih novina te programi radijskog i TV servisa.

Tokom prezentacije je izneseno mnoštvo konkretnih primjera medijskog pisanja i izvještavanja o vjerskim temama, koji u većini slučajeva ukazuju na nedostatak otvaranja međureligijskog dijaloga i zajedništva. Postoje i pozitivni primjeri, ali su uglavnom u manjini.

Jedan od primjera je Javni RTV servis BiH u čijem je programu najzastupljeniji bio islam, kao većinska religija. Veliki broj sadržaja bio je posvećen i unutarvjerskom islamskom sukobu vezanom za pokret vehabija u BiH, sa snažnim političkim i ideološkim kontekstom.

U vijestima istog servisa malo je zastupljen katolicizam i pitanja od značaja za Jevreje.

Također, tekstove u sedmičnim novinama karakterizira snažna doza kritike koja korenspondira s političkim afinitetima. Tako "Slobodna Bosna" i "Dani" donose najveći broj kritika prema Islamskoj zajednici, posebno reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću te vehabijama.

Primjetno je i parcijalno potenciranje ugroženosti religija u BiH, a u tekstovima u kojima je prisutna velika doza mržnje optužba je često iznesena bez pravih argumenata.

Zbirku "Mediji i religija" radio je Media plan institut, uz podršku njemačke Fondacije Konrad Adenauer.