Bijeljina
0

Očišćeno 500 kuća u Popovima i Amajlijama

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na području opštine Bijeljina higijensko-epidemiološke mjere provedene su u 500 kuća u mjesnim zajednicama Popovi i Amajlije, dok je dezinfekcija štala i spremnika za hranu završena u mjesnim zajednicama Janja, Amajlije i Popovi.

Na provođenju tih mjera angažovano je 30 timova sa ukupno 80 ljudi, saopšteno je jutros iz Republičke uprave Civilne zaštite.

Stanje na nasipu na crpnoj stanici Topolovac u Crnjelovu je stabilno, a ukinuta je naredba o preuzimanju gline iz bijeljinskog preduzeća "IGM Drina" zbog visoke cijene jednog kubnog metra. 

Radovi će biti nastavljeni do završetka sanacije nasipa i umjesto preduzeća "Bijeljina put", izvođenje radova nastaviće Vodoprivredno preduzeće "Semberija" Bijeljina i DMS "Kompani" sa dva bagera, dva dozera, četiri kamiona i jednim  valjkom sa posadama.

U Mjesnoj zajednici Dvorovi u toku jučerašnjeg dana stručni tim je prokopao kanale za odvođenje vode iz Bakračića, Triješnice, Budžaka, Rudina i Dijelova. 

Trenutno se čeka hoće li nivo vode opasti, kako bi se izvršila procjena da li je potrebno dodatno prokopavanje.

Na području cijele oštine Bijeljina do sada je popisano 367 poplavljenih kuća i popis se nastavlja. Na zadatku popisivanja polavljenih kuća angažovano je sedam ekipa po tri člana. 
Prikupljanje i sahranjivanje leševa životinja i dalje se radi po prijavi, sa područja sa kojih se voda ranije povukla.

Danas će biti nastavljeno prikupljanje i odvoz smeća i drugih naplavina, a na tom poslu angažovan je i Mašinski tim Civilne zaštite.

Snabdijevanje električnom energijom i vodom za piće je uredno.

Na području opštine Foča pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice juče su u Donjem polju iz poplavljenih podruma ispumpavali vodu i prali ulice. 

Čišćenje i dezinfekcija objekata i prostorija još je u toku, dok je snabdijevanje električnom energijom i vodom za piće uredno. 

U opštini Novo Goražde nastavlja se sanacija posljedica poplava, a u toku je čišćenje objekata koji su bili poplavljeni.
 Javna kuhinja je i dalje u funkciji, a snabdijevanje električnom energijom i vodom za piće je uredno. Sijeku se drva pristigla iz JPŠ "Šume Srpske" AD Sokolac.

U opštinama Zvornik, Bratunac, Trebinje, Bileća, Nevesinje i Gacko stanje je nepromijenjeno u odnosu na prethodni izvještaj. 

Vodostaj rijeke Save je i dalje u opadanju na svim mjernim tačkama.