BiH
3

Očišćen zapušteni prostor kod škole "Ćamil Sijarić"

FENA
Služba civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo, u saradnji s preduzećima "Park“ i "Rad“ nastavlja akciju čišćenja i uklanjanja divljih deponija smeća i otpada sa javnih i zelenih površina u blizini škola, dječijih igrališta, šetnica, škarpi, obala rijeka i potoka na području Novog Grada.

Pored nedavno očišćenih i uređenih obala rijeke Dobrinjke u dužini od oko 500 metara očišćena je i zelena površina, pored samog školskog dvorišta Osnovne škole "Ćamil Sijarić“.

Prostor u blizini ove obrazovne ustanove godinama je bio zapušten i zatrpan ogromnim količinama smeća i zaraslog rastinja, te je predstavljao izvor zaraze za stanovnike naselja.

Naime, s ovog lokaliteta površine od 600 do 700 kvadratnih metara, uposlenici Civilne zaštite uz podršku uposlenika "Parka" i "Rada" uklonili su više od 15 tona građevinskog i kabastog otpada i smeća, te tri kamiona šiblja i raznog rastinja.

Ovakve akcije bit će nastavljene i u narednom periodu, a uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, preduzeće "Park“ angažiralo je deset dodatnih radnika sa Biroa za zapošljavanje, koji će raditi naredna tri mjeseca na uređenju javnih površina na području Novog Grada.

-Ovakvi primjeri pozitivne prakse, trebali bi imati i edukativni karakter, odnosno uticati na svijest i savjest građana da se uključe u ovakve akcije i pomognu u uljepšavanju životnog prostora, te steknu navike da odlaganje otpada na ispravan način i na predviđena mjesta, ostavlja našoj djeci ugodniji, ljepši i zdraviji prostor za odrastanje - istakao je Fahrudin Kazazić, v.d. pomoćnika načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za civilnu zaštitu.

Dodao je da se realizacijom projekta čišćenja obala rijeka i potoka na području Novog Grada, pokazalo da je prevencija, pored trajne regulacije, jedini ispravan način zaštite od poplava.

U tom smislu, Općinska služba civilne zaštite će i u narednim danima nastaviti s aktivnostima čišćenja i provođenja mjera prevencije na obalama rijeke Miljacke u naseljima Otoka i Nedžarići, saopćeno iz Pres-službe Općine Novi Grad.