Potrošačka korpa skuplja od plate
36

Očekuju nas poskupljenja, samo je pitanje kolika će biti

Piše: E. Gorinjac
U zemlji kakva je Bosna i Hercegovina svega može manjkati osim političke krize, nezasitih političara i konstantnog rasta cijena. Ništa nas bolji period po svemu sudeći ne očekuje ni u skorijoj budućnosti. Do novog vala poskupljenja osnovnih životnih namirnica, a i komunalija će sigurno doći, samo je pitanje koliko će nas ovog puta udariti po džepu.

Poskupljenje gasa već je najavljeno i to za više od 20 posto, što će za sobom povući i neka druga poskupljenja. Za većinu slučajeva kada je u pitanju porast cijena izgovor je da je tako i na evropskom, odnosno svjetskom tržištu, ali se pri tome redovno izostavi uspoređivanje plaća u tim zemljama i BiH.

Poskupljenja nisu više vijest, već iznos za koje cijene idu gore, smatraju potrošači u BiH.

Potrošačka korpa 830 KM "Naš problem u prvom redu je to što nemamo dovoljno domaćih proizvoda da bi mogli parirati uvoznim, a drugo loš je ili nikakav podsticaj domaćoj proizvodnji. Kada je u pitanju prehrana imali smo u posljednjih sedam osam godina rast cijena sto posto, a neki su poskupjeli čak i 130 posto. Pogledajmo samo primanja. Tu ne govorim o plaćama administracije i javnih preduzeća, oni ionako imaju plaće koje popravljaju prosjek. Šta je sa čovjekom koji ima penziju od 320 KM? Ono što smo jučer kupili za 100 KM, danas to isto ne možemo kupiti za te pare, penzioneri nisu nikada ni mogli svezati kraj s krajem. Povećanje cijene energenata se odražava na cijenu namirnica u maloprodaji. Mi nemamo nikakve zalihe i nemamo načina da se zaštitimo od divljanja cijena u svijetu. Mi nemamo nikavu strategiju i nikava dugoročna rješenja", kaže za Klix.ba Mensud Lakota, sekretar Udruženja potrošača u našoj zemlji.

Potrošačka korpa sa 42 proizvoda osnovnih životnih i higijenskih potrepština u BiH iznosi 830 KM za četveročlanu porodicu. Ovaj iznos je u najvećem broju slučajeva i iznos jedine plate koja se mjesečno unese u prosječnu bh. porodicu. "Tu su još i komunalije, a sada dolazi do povećanja cijena energenata, treba nabaviti ogrev, djeca polaze u školu, za očekivati je poskupljenje hljeba. Čim jedna komunalna usluga poskupi automatski se to odražava na maloprodaju", smatra Lakota.

Nema stočne hrane, uništava se i stočni fond

S obzirom na tešku godinu, prvo mrazeve, pa onda sušu, poljoprivrednicima i stočarima će ovo biti sigurno jedan od najtežih perioda. U Udruženju mljekara u FBiH kažu da je sasvim izvjesno da neće imati gdje kupiti sijeno i silažni kukuruz, zbog toga je stočna hrana već poskupjela. Predsjednik ovog Udruženja Mehmed Nikšić pojašnjava kako će se to odraziti na potrošače.

"Realno je očekivati, ako ne bude interventnih mjera od entitetskih vlada i sa nivoa države, da nećemo moći prehraniti ovo grla što sad imamo u BiH. U naredna dva do tri mjeseca moglo bi doći do većeg klanja matičnih stada u cijeloj BiH. To znači da će u narednim mjesecima doći do pojeftinjenja žive vage stoke na pijacama, što ne znači da će doći do pojeftinjenja mesa u mesnicama. Međitim, potrošači se ne trebaju sekirati oko poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda, jer mi svakako za svoje potrebe proizvodimo 25 do 30 posto, sve ostalo uvozimo. Mi čak imamo u svojim aktima koje država potpisala to da uvozimo otpadak od svinjskog i goveđeg mesa. Moja poruka potrošačima je da ne treba očekivati neko veće poskupljenje mesa i mlijeka, osim nekog kratkotrajnog što bi trgovci mogli iskoristiti", izjavio je Nikšić za Klix.ba.

Suša koja je pogodila našu zemlju, ali i neke od najvećih proizvođača žita u svijetu, dovest će poskupljenja osnovne životne namirnice - hljeba. Cijene brašna već rastu, jer raste i cijena pšenice. Naša zemlja nema zalihe, pa se poskupljenja odmah osjete. Stručnjaci kažu da je pšenica, rodila, ali da su ove godine vremenske prilike utjecale na kukuruz, što automatski znači poskupljenje stočne hrane.