Dževad Osmančević
0

"Očekujemo reagovanje Ustavnog suda i OHR-a"

FENA
Član Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Dževad Osmančević izjavio je večeras Feni da objavljivanje rebalansa budžeta RS-a u “Službenom glasniku”, iako se o tom dokumentu nije izjasnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, ne doprinosi rješavanju situacije i očekuje da će na sve reagirati institucije koje treba da štite ustavnost, kao i OHR.

„U narednom periodu od institucija koje treba da štite ustavnost i primjenu zakona u RS-u treba tražiti odgovor za novonastalu situaciju, a to su i Ustavni sud RS-a, ali i OHR”, kazao je Osmančević.

On je podsjetio da OHR nije odgovorio ni na jedan od zahtjeva bošnjačkog kluba da se uključi u rješavanje situacije na koju Klub Bošnjaka ukazuje već duže vrijeme.

Naglasio je i da odgovornost u ovom slučaju snose oni koji su uzeli sebi za pravo da na ovakav način tumače Ustav RS-a i idu po logici da ako neko nije razmatrao akte usvojene na Skupštini RS-a onda nije ni pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

„Niko ne komentira zahtjeve Bošnjaka, već se paušalno prilazi pitanju po logici – ako niste pokrenuli veto na rebalans ili druge zakone, mi ih možemo objaviti”, kaže Osmančević.

On je podsjetio da bošnjački klub nije razmatrao akte usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, među kojima je i rebalanas budžeta, vodeći se odlukom da je bespredmetno raditi po dokumentima koji ne garantiraju ustavnost i zakonsko tretiranje vitalnog nacionalnog interesa.

„Stoga smo logično smatrali da nisu stvorene ustavne pretpostavke i da se rebalans budžeta objavi u ‘Službenom glasniku’”, rekao je Osmančević, koji je uvjeren da će vrijeme pokazati da je Klub Bošnjaka bio u pravu sve vrijeme.

Zaključio je na kraju da ova situacija u kojoj se ignorišu Bošnjaci u institucijama RS-a ne traje od jučer, već više godina, i u Vijeću naroda RS-a čija je osnovna funkcija zaštita vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnih naroda.

Podsjećanja radi, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a nije 29. jula razmatrao zakone usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, što znači da ti akti, među kojima i rebalans entitetskog budžeta za ovu godinu, nisu ni potvrđeni ni osporeni.

Šef bošnjačkog kluba Edin Ramić rekao je da je Klub tu odluku donio s obzirom na to da se Ustavni sud RS-a nije odazvao njihovom pozivu da uskladi poslovnik o svom radu s Ustavom RS-a da se ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka.

„Odlučili smo da ne razmatramo akte koje je usvojila Skupština RS-a jer se nisu stekli uvjeti da se procedure u vezi sa zaštitom vitalnog nacionalnog interesa provode na ustavan i zakonit način budući da Ustavni sud RS-a nije uskladio član 52 svog poslovnika s Ustavom RS-a“, pojasnio je Ramić.

Da bi zakoni usvojeni u Narodnoj skupštini RS-a mogli biti objavljeni i stupiti na snagu, o njima se mora izjasniti Vijeća naroda RS-a odnosno klubovi konstitutivnih naroda i ostalih.