Sonja Karadžić-Jovičević
0

"Očekujemo finansijsku pomoć od Vlade RS-a"

Sarajevo-x.com
Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka haškog optuženika, dva dana nakon hapšenja Radovana Karadžića ističe da se nada pomoći od Vlade Republike Srpske, koju im je javno ponudio premijer Milorad Dodik.

"Premijer se ponudio da pomogne i u rješavanju naših statusnih problema. To je valjda i po zakonu tako. On je rekao da bi to uradio i ranije, ali je prije hapšenja to bilo nemoguće, jer bi se smatralo pomaganjem mreži haških optuženika", kazala je Jovičević-Karadžić za Justice Report.

Premijer RS-a Milorad Dodik medijima je izjavio da će entitetska Vlada pomoći porodici Radovana Karadžića, "ukoliko oni to zatraže", te je dodao da Karadžići "imaju pravo na pomoć koju su dobile i sve druge porodice haških optuženika".

"Želim da mu se zahvalim što razumije našu situaciju i nadamo se da će zaista pomoći da organizujemo naše živote i riješimo sve ogromne probleme koje imamo sve ove godine i očekujem da ćemo uskoro stupiti u kontakt", istakla je Sonja Jovičević-Karadžić.

Osim toga, kćerka haškog optuženika nije željela komentarisati hapšenje njenog oca, niti tvdnje o njegovom lažnom identitetu. Pozvala je ured Visokog predstavnika da njenoj porodici vrati dokumente, kako bi mogli posjetiti Radovana dok je u pritvoru u Beogradu.

"Moja majka je narušenog zdravlja, to je jedan od razloga zbog kojih smo molili da nam dopuste da idemo da vidimo tatu u Beogradu. Nemamo mogućnosti da putujemo u Haag, tako da moramo to obaviti sada pošto sumnjam da će više biti prilika da ga vidimo", izjavila je za Justice Report.

Porodici Karadžić su po nalogu Visokog predstavnika u BiH 10. januara 2008. godine oduzete putne isprave, zbog sumnje da su dio mreže koja pomaže u skrivanju haških bjegunaca.

Radovan Karadžić, kojeg je Tribunal u Haagu optužio za genocid u BiH, uhapšen je 21. jula u Beogradu, nakon 13 godina skrivanja.