Tarik Sadović
0

'Očekujem smjenu jer sam radio po zakonu'

Sarajevo-x.com
Tarik Sadović
Tarik Sadović
Nakon što je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian iznio niz pohvala za rad Granične policije BiH, koja je u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH, saopštenjem za javnost se oglasio ministar Tarik Sadović.

Sadović se osvrnuo na Gregorianovo izražavanje zabrinutosti na rad ovog ministarstva, te ističe: "Ako je Raffi Gregorian ultimativno 'očekivao' od ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića da pitanje stranih boraca rješava nezakonito, kao što je urađeno u slučaju takozvane 'Alžirske grupe', onda je previše očekivao. Najblaže rečeno, slučaj takozvane 'Alžirske grupe' nije primjer izgradnje vladavine prava u koju se on zaklinje. Svaka odluka nadležnih organa i sudova u slučajevima stranih boraca, bila je provedena u skladu sa zakonom, što najbolje govori o radu Ministarstva sigurnosti BiH i njegovih agencija za provođenje zakona."

Ministar Sadović navodi i kako je besprijekorno organizovao povratak iz Gvantanama trojice državljana BiH iz takozvane 'Alžirske grupe', kada ih je oslobodio američki sud, a onda Vlada SAD-a zvanično zatražila od BiH da ih primi.

"Dok Vlada SAD-a očekuje da Bosna i Hercegovina primi i preostale zatočenike iz Gvantanama, njihov predstavnik u OHR-u Raffi Gregorian, očekuje da drugi budu protjerani iz Bosne i Hercegovine, a ministar Sadović očekuje da ga smijene, jer je radio u skladu sa zakonom, a ne prema tuđim 'očekivanjima'", stoji u saopštenju.