Dragan Čović
0

"Očekujem do kraja iduće sedmice sastanak sa SDP-om''

SRNA
Dragan Čović
Dragan Čović
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da očekuje da u narednih pet do šest dana bude održan sastanak HDZ-a BiH i SDP-a.

''To je jedina stranka sa kojom nismo imali direktan i javan kontakt. Red je na Zlatka Lagumdžiju da zatraži taj sastanak i da sjednemo i čujemo se. U tom pravcu se i radi. Očekujem do kraja iduće sedmice taj sastanak'', rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća stranke.

On je naglasio da je bez dva HDZ-a nemoguće napraviti vlast i da bi to već neko učinio da je bilo moguće. 

''I nekorektno bi bilo razmišljati da se to može uraditi. Posebno ne nakon sporazuma hrvatskih stranaka koje su uvezane i koje za sebe vežu 90 odsto hrvatskog glasačkog tijela'', kaže Čović. 

On je dodao da će formiranje vlasti u kantonima čekati dogovor oko vlasti na višim nivoima. 

''Mislim da je blok stranaka koji se okupio oko dva HDZ-a je najviše proevropski i koji najviše brine o hrvatskom narodu, opštem dobru i BiH. Danas nam se pružila šansa viša nego prije deset dana da možda imamo vlast do kraja godine. Sve drugo je put u  krize'', smatra  Čović. 

On je naglasio da će BiH morati mijenjati Ustav, jer se do 30. juna iduće godine mora sprovesti presuda Suda u Strazburu.
''Nama je važna ustavna ravnopravnost Hrvata u BiH i sve ćemo učiniti da to postignemo. Ako neko ima drugo rješenje voljeli bi da ga uputi i ako prođe u parlamentu tu smo. Apsolutno sam uvjeren da će druge dvije strane prihvatiti to rješenje'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH. 

Čović je istakao da je na Predsjedništvu stranke usaglašeno da nijedan ministar na nivou entiteta ili države neće podnijeti ostavku dok  ne bude postignut  dogovor o uspostavljanju nove izvršen vlasti na svim nivoima.