Sven Alkalaj
0

Očekujem da će odnosi između BiH i SAD-a jačati

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj smatra da je realno očekivati i nadati se da će se prijateljski odnosi BiH i SAD u narednom periodu podići na viši nivo, te da će neprestano jačati dijalog, bilateralni odnosi i međusobno poverenje i saradnja.

Komentirajući rezultate predsjedničkih izbora u SAD-u, Alkalaj je u izjavi za Fenu kazao kako ne vjeruje da će doći do radikalnog pomjeranja u odnosima SAD naspram regije Balkana i BiH.

-S druge strane, očekujem da će se u narednom četverogodišnjem mandatu odnosi naše dvije zemlje razvijati i jačati, jer među bliskim Obaminim savjetnicima za vanjsku politiku postoji veliki broj onih koji poklanjaju dužnu pažnju našoj regiji i BiH posebno. Tu prije svih mislim na podpredsjednika Josepha Bidena koji važi za eksperta za Balkan, ocjena je Alkalaja.

On ističe kako je partnerstvo sa SAD od krucijalne važnosti za ostvarivanje interesa BiH i bh. diplomatiju. Čak i neutralan, odnosno nezainteresiran odnos SAD prema BiH imao bi loše posljedice na reformske procese koji su u toku.

-Uvjeren sam, da bez obzira ko da je pobijedio na zadnjim izborima, odnosi između BiH i SAD bi ostali prijateljski za šta sam uvijek dobijao uvjeravanja u razgovorima sa američkim diplomatama, kazao je Alkalaj.

Ocijenio je da su posljednji izbori u SAD historijski i jedinstveni, te da razloge za to prije svega treba tražiti u kampanji Baraka Obame, koji je svojim govorima budio nadu i oživljavao ideale Amerikanaca, ali i građana širom svijeta.

  • Njegova osobna životna priča šalje poruku da je demokratija u SAD živa i da evolvira, te budi nadu za revitalizaciju ključnih američkih vrijednosti koje su je svojevremeno načinile globalnim liderom. Barack Obama predstavlja otjelotvorenje tzv. američkog sna i dokazuje da uprkos razlikama koje postoje u američkom društvu progresivna politička poruka može da okupi većinu koja je spremna za promjene, naveo je bh. šef diplomatije.

On je mišljenja da je svijetu potrebno progresivno liderstvo SAD-a I da svijet to očekuje od novog predsjednika koji je u svojoj kampanji često ponavaljao potrebu uspostave novog principa u vanjskoj politici koja “treba da gradi snažne mostove”.

Alkalaj napominje da su SAD zaslužne za uspostavu trajnog mira u BiH, koja je nedavno potpisala SPP sa EU i predstavlja vanjsko politički uspjeh Amerike. S druge strane, aktuelna politička kriza ukazuje na činjenicu da Daytonski projekt nije u potpunosti priveden kraju.

-On će postati neosporan uspjeh samo ako se BiH pruži potrebna podrška za ostvarenje svog strateškog cilja - punopravnog članstva u EU i NATO, stav je Alkalaja.