BiH
2

Očekuje se odluka Suda BiH u predmetu "Budimir i drugi"

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Advokatski tim angažovan u predmetu "Živko Budimir i drugi" očekuje da će odluka sutkinje za prethodni postupak u vezi sa prijedlogom Tužiteljstva BiH za ponovno određivanje pritvora njihovim branjenicima biti donesena danas, ili, najkasnije, sutra.

Senad Kreho, advokat Sauda Kulosmana, jednog od osumnjičenih u ovom predmetu, Feni je kazao da je uobičajena praksa da se takve odluke donose dan nakon ročišta održanog pred sudijom za prethodni postupak, odnosno najkasnije u roku od 48 sati.

Istovjetno stanovište dijeli i advokat predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Almin Dautbegović, koji je Feni kazao da bi, prema njegovim nezvaničnim saznanjima, ta odluka trebala biti donesena danas.

U Sudu BiH, međutim, nisu željeli komentarisati upit u vezi sa rokom za donošenje spomenute odluke, navodeći da za to ne postoji zakonski rok, odnosno da će o odluci sudinice za prethodni postupak, kada ta odluka bude donesena, javnost obavijestiti putem saopćenja, ili izjave za medije.

U srijedu je u Sudu BiH održano ročište pred sudinicom za prethodni postupak u vezi sa prijedlogom Tužilaštva BiH za ponovno određivanje pritvora predsjedniku FBiH Živku Budimiru i drugim osumnjičenim u ovom predmetu: Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i drugi osumnjičeni pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. maja, a nakon očitovanja Ustavnog suda BiH o Budimirovoj apelaciji u vezi sa određivanjem pritvora.

U međuvremenu, Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. maja.

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužilaštvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.