PSBiH
0

Očekuje se konačna odluka o prijedlogu zakona o popisu stanovništva

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Privremena komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu prijedloga zakona o popisu stanovništva BiH 2011. godine trebalo bi danas da donese konačnu odluku o prijedlogu ovog zakona.

Komisija je usaglasila većinu pitanja, a uz neka tehnička, ostalo je da se precizira da li će prijedlog zakona o popisu u parlamentarnu proceduru biti upućen po hitnom postupku, kako je tražio Predstavnički dom ili po redovnoj proceduri, što je predložila predstavnica SNSD-a u Komisiji Milica Marković.

U usaglašenim rješenjima predviđena je mogućnost da se stanovnici, ukoliko to žele, izjasne o etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, te o jeziku.

Ranije suprotstavljeni prijedlozi predstavnika Republike Srpske /RS/ i Federacije BiH /FBiH/ da se popisni podaci prikupljaju u Banjaluci, odnosno u Sarajevu, pomireni su rješenjem da se oni prikupljaju u Istočnom Sarajevu.

Pitanje popisa dijaspore, koje je bila nepremostiva prepreka tokom ranijih razgovora, prevaziđeno je dogovorom da se popis ove kategorije stanovnika organizuje posebno i da se za njega formira posebna baza podataka.

U skladu sa preporukama Evropske komisije predviđeno je da dijaspora ne može uticati na ukupan broj stanovnika u BiH i etničku strukturu, što je u skladu sa preporukama Evropske komisije.

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović više puta do sada je upozorio da je kraj maja krajnji rok za donošenje zakona o popisu stanovništva 2011. godine, kako bi se uspjele provesti sve predpripremne radnje za popis.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 12. maja donio je zaključak kojim od Komisije traži da do naredne sjednice ovog doma, koja je zakazana za utorak, 25. maja, usaglasi i po hitnoj proceduri predloži prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH

Hitna parlamentarna procedura znači da nema mogućnosti ulaganja amandmana na predloženi zakonski tekst.