Jasin Ravašde
0

Očekuje se intenziviranje privredne saradnje BiH i Kuvajta

FENA
Bosna i Hercegovina će intenzivirati saradnju s Kuvajtom, posebno na privrednom planu u okviru koje će biti realizirano niz projekata, najavio je u razgovoru za Fenu ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde.

Ocjenjuje da je u posljednjih pet-šest godina u privrednim odnosima između dvije zemlje zabilježen zastoj, ali da je Ambasada BiH u Kuvajtu u proteklih nekoliko mjeseci započela intenziviranje saradnje u ovoj oblasti.

-Postoji niz projekata čija realizacija predstoji te očekujemo veoma intenzivnu saradnju BiH i Kuvajta, istaknuo je ambasador Ravašde.

Napomenuo je da je Kuvajtski fond za razvoj već prihvatio da investira u izgradnju dijela autoputa 5-C u vrijednosti od početnih 30 miliona eura. Najavljeno je i finansiranje drugih infrastrukturnih projekata, a koje Vijeće ministara BiH i vlade entiteta trenutno pripremaju.

Ambasador Ravašde navodi da se i u turizmu očekuje intenzivnija saradnja. Kuvajtska investicijska kompanija počela je uspješnu saradnju u izgradnji turističkog centra na području Bihaća u iznosu od početnih 120 miliona maraka. U oktobru se očekuje potpisivanje ugovora, a radovi bi trebalo početi na proljeće.

Ambasador BiH u Kuvajtu naglašava da je kuvajtsko tržište veoma otvoreno za bh. proizvode, ali da ti proizvodi nisu prisutni u dovoljnoj mjeri.

Stoga Ambasada BiH planira do kraja godine organizirati veliku prezentaciju bh. proizvoda da bi ohrabrila bh. proizvođače da se aktivnije pojavljuju na tržištu te države.

-Na kuvajtskom tržištu se prodaju mineralne voda, ali ne u željenim količinima. Želimo da i drugi proizvodi budu prisutni, ali to zavisi od bh. faktora, a ne od kuvajtske strane, smatra ambasador Ravašde.

Najavljuje da bi krajem godine u okviru posjete predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Kuvajtu trebao biti organiziran poslovni forum bh. i kuvajtskih privrednika.

Rezultat ovog susreta moglo bi biti i formiranje privredne komore BiH i Kuvajta, u okviru koje poslovni ljudi mogu zajednički sarađivati i pronaći zajednički interes.

Ambasador Ravašde podsjeća da je BiH i u okviru bivše Jugoslavije imala uspješnu saradnju s Kuvajtom, naročito na privrednom planu, kada su bh. firme učestvovale u izgradnji velikih projekata u Kuvajtu.

Također, odnosi BiH kao nezavisne države s Kuvajtom su počeli veoma uspješno, prvim ciklusom investicija.

-Kuvajt je prva i još najveća zemlja s arapsko-islamskog prostora po veličini investicija u BiH, koje dosad iznose oko 200 miliona KM, kazao je ambasador Ravašde.

Podsjeća na kuvajtsko investiranje u Željezaru Zenica, koja je danas uspješna firma i zapošljava oko četiri hiljade radnika te navodi da su neboderi UNITIC u centru Sarajeva također rezultat privredne saradnje BiH i Kuvajta.