BiH
0

Očekuje se da geolozi iznesu preliminarne rezultate o klizištu u Kaknju

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Geolozi Federalnog geološkog zavoda su i jučer bili u naselju Bare, a danas će tamo ponovo doći i stručnjaci geološke struke sa Rudarsko-geološkog fakulteta Tuzla. Danas je planiran i zajednički sastanak svih geologa koji su angažirani u Kaknju, na kojem se očekuje iznošenje preliminarnih saznanja i smjernica.

Općina Kakanj je izrazila interes za kupovinu slobodnih stambenih objekata – kuća na području cijele općine Kakanj, u svrhu socijalnog stanovanja i stambenog zbrinjavanja porodica koje su ostale bez domova usljed dejstva klizišta u Barama.

Pozvali su vlasnike da informacije o kućama koje prodaju sa cijenom i drugim podacima dostave u Općinu Kakanj.

Pozvali su sve ugrožene porodice da se jave Službi civilne zaštite ukoliko imaju potrebu za još nekim dodatnim vrstama pomoći, poput nabavke lijekova, ortopedskih pomagala i slično. Veliki broj građana Kaknja je pomogao i pomaže kroz direktne kontakte sa ugroženim porodicama.

U jučerašnjim aktivnostima iznošenja i transporta namještaja, kućanskih aparata i drugih stvari iz kuća koje su ugrožene klizištem u naselju Bare angažirani su kamioni koje su na besplatnoj osnovi ustupile kakanjske firme Deela i Kakanj Petrol.

Za današnji nastavak akcije izvlačenja i transporta stvari iz klizištem ugroženih stambenih objekata svoje kombi vozilo će, na besplatnoj osnovi, ustupiti Javno preduzeće Grijanje Kakanj.

U uredu općinskog načelnika Nermina Mandre danas će u 13:00 sati biti upriličen prijem za vatrogasce, policajce, građane i pripadnike Čete za spašavanje RMU Kakanj, koji su pokazali veliku hrabrost i požrtvovanost u akciji spašavanja ljudi ugroženih klizištem u noćnim satima sa 4. na 5. januar 2015. godine. Uz plakete za hrabrost ovim osobama će biti dodijeljene i novčane nagrade.

Plakete će biti dodijeljene i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Kakanj, Domu zdravlja Kakanj, Policijskoj stanici Kakanj, Upravi policije MUP-a ZDK, Četi za spašavanje RMU Kakanj i Federalnoj upravi Civilne zaštite.