Ambasador BiH u Turskoj
0

Očekuje se brod iz Benghazija s oko 150 bh. državljana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na brod iz Republike Turske, koji je otišao po svoje državljane u luku Benghazi u Libiji, trebalo bi se ukrcati oko 150 bosanskohercegovačkih građana, kazao je za Fenu Dragoljub Ljepoja, ambasador BiH u Turskoj.

On je naglasio da će ove bh. državljane dočekati konzul ambasade BiH u Turskoj koji će ih dalje uputiti na aerodrom odakle bi trebali biti prebačeni u Sarajevo.

"Imamo informacije da jedna grupa građana nema pasoš, ali ambasada je učinila sve da se osiguraju putne isprave za njih", dodao je ambasador ističući da je teško govoriti kada će bh. građani stići u Tursku.

Inače, Mirza Pašić, savjetnik Uredu glasnogovornika pri Ministarstvu vanjskih poslova, potvrdio je za Fenu da se još uvijek očekuje polijetanje aviona "Buraq Aira" koji je jučer trebao stići u Sarajevo, ali zbog nevremena u Tripoliju nije mogao poletjeti.

"Putnici koji čekaju na aerodromu da budu evakuirani iz Libije, sinoć su prenoćili na aerodromu i svi su u dobrom zdravstvenom stanju", kazao je Pašić.

Bosna i Hercegovina, kao i mnoge druge zemlje, vrši evakuaciju svojih državljana iz Libije zbog protesta i nemira koji u ovoj zemlji traju od 15. februara, a u kojima je do sada, kako prenose mediji, poginulo oko stotinu ljudi.

Prema procjenama ambasade BiH u Libiji u ovoj zemlji se nalazi između 1.200 i 1.500 državljana Bosne i Hercegovine.